eur:
395.78
usd:
372.66
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Kormányellenes tüntetők a magas infláció ellen tiltakoznak és az Oroszország által megtámadott Ukrajna katonai támogatásának leállítását követelik a prágai Vencel téren 2023. március 11-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Wagner-zászlókkal tüntettek a szegénység ellen Prágában

A szegénység ellen és a magas infláció miatt tüntettek több tízezren a hétvégén Prágában. A kormányellenes tüntetők a Fiala-kabinet lemondását követelték, valamint azt, hogy Csehország ne küldjön több fegyvert Ukrajnába.

A háromórás tüntetést egy tavaly megalakult parlamenten kívüli párt, a Jog, tisztelet és szakértelem szervezte. A pártelnök és az esemény főszónoka, Jindřich Rajchl azt hangoztatta, hogy az Európai Unió energiapolitikája és az azt szó nélkül követő cseh kormány felelős a csehországi szegénységért. „Azért gyűltünk össze, hogy szembeszálljunk ezzel a nyomorúsággal. Azért, hogy többé ne a multinacionális vállalatok érdekei uralkodjanak ebben az országban, hanem olyan kormány irányítson bennünket, amely a cseh polgárok érdekeit helyezi előtérbe” – mondta Rajchl a tüntetés kezdetén. Kritizálta a kormányt, valamint az Európai Uniót és annak szabályozását. „Eljött az idő, hogy szembeszálljunk a nyomorral és visszavegyük az országunkat” – mondta Rajchl, hozzátéve, hogy a tüntetés csak az első lépés volt a sorban.

A megmozdulást szervező párt levélben fordult a kormányhoz, amelyben egyebek mellett a ČEZ energetikai vállalat részvényeinek 100 százalékos felvásárlását követelték, illetve azt, hogy Csehország ne küldjön több fegyvert Ukrajnába. Felszólították továbbá a Fiala-kormányt, akadályozza meg, hogy a közösségi oldalak üzemeltetői korlátozzák a véleménynyilvánítás szabadságát, és utasítsa a médiát az objektív és kiegyensúlyozott tájékoztatásra. Rajchl hozzátette, hogy ha a kormány nem fogadja el a követeléseiket, vagy április 10-ig nem mond le, akkor április 16-án újabb tüntetést szerveznek a prágai Vencel téren.

Prága, 2023. március 11.
Kormányellenes tüntetők a magas infláció ellen tiltakoznak és az Oroszország által megtámadott Ukrajna katonai támogatásának leállítását követelik a prágai Vencel téren 2023. március 11-én.
MTI/EPA/Martin Divisek
Kormányellenes tüntetők a magas infláció ellen tiltakoznak és az Oroszország által megtámadott Ukrajna katonai támogatásának leállítását követelik a prágai Vencel téren 2023. március 11-én. MTI/EPA/Martin Divisek

A tüntetők főként cseh zászlókat és a kormány lemondását követelő transzparenseket hoztak magukkal, de a Wagner-csoport jelképei, valamint a Vladimir Putyin orosz elnök és az ukrajnai háború támogatóinak szimbólumává vált Z betű is látható volt néhány résztvevő hátizsákján. A demonstráción Ukrajna ellenes hangulat alakult ki. Az egyik résztvevő megafonon keresztül felszólította a tüntetőket, hogy a tüntetés után rohanják meg a Nemzeti Múzeum épületét, és távolítsák el az ukrán zászlót a homlokzatról.

A demonstráció ellenzői ukrán és uniós zászlókkal a kezükben közvetlenül a Nemzeti Múzeumnál gyűltek össze, amelyet csak egy főút választ el a Vencel tértől. Csehország egységére és Ukrajna támogatására szólítottak fel.

A rendőrség rendbontás címén 18 személyt vett őrizetbe, két rendőrt megsebesítettek a tüntetők.

Petr Fiala miniszterelnök úgy reagált, meggyőződése, hogy a felszólalók és az általuk megfogalmazott követelések önmagukért beszélnek, ezért nem lát okot arra, hogy tovább kommentálja a szombati tüntetést. Vít Rakušan belügyminiszter kijelentette, hogy az egyetlen motívum, amit megért, az a szegénységtől való félelem. A szervezők egyéb követeléseit, különösen az Ukrajnának nyújtott segélyek leállítását a szervezők erkölcsi nyomorúságának megnyilvánulásaként jellemezte. „Határozottan kiállok amellett, hogy Csehország teljesíti szövetségesi kötelezettségeit. És örülök, hogy ez a cseh közvéleményben is uralkodó vélemény” – jegyezte meg a cseh belügyminiszter.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×