eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Autók haladnak át sötétedéskor a kijevi Függetlenség terén 2022. október 31-én. Ukrajnában egyre több áramkimaradásra lehet számítani az energetikai infrastuktúrát célzó orosz légitámadások miatt.
Nyitókép: Andrew Kravchenko

Ez nem olyan durrogtatós szilveszter lesz Ukrajnában

Ukrajnában továbbra is kritikus az áramellátás, az ígéretek szerint viszont a szilvesztert nem kell majd sötétben tölteniük az ott élőknek, de a tűzijátékozás és a petárdázás szigorúan tilos.

Habár karácsony első napján országszerte kétszer is megszólaltak a légiszirénák, december 27-én pedig Kárpátalján már kétszázadik alkalommal volt légiriadó, az utóbbi napokban nem történt újabb masszív orosz rakétatámadás, így az itt élők viszonylagos biztonságban és csendben emlékezhettek Krisztus születésére.

Ezúttal sok pravoszláv vallású ember is január 7. helyett december 25-én ünnepelte a karácsonyt. Az Ukrán Ortodox Egyház Szent Szinódusa ugyanis engedélyezte a hívek számára, hogy a Gergely-naptárhoz igazítsák az ünneplést. Egy friss felmérés szerint

az elmúlt év során jelentősen, 26-ról 44 százalékra nőtt azok aránya, akik támogatják a karácsony "átidőzítését".

A felvetést tavaly még 58 százalék ellenezte, az idén viszont már csak a megkérdezettek 31 százaléka tiltakozott.

Az ünnep tiszteletére még az energiaszolgáltató is megkegyelmezett, a megszokottnál némivel kevesebb áramszünet volt karácsony első és második napján.

Az energiaügyi miniszter azt ígéri, szilveszter estéjén sem kapcsolják ki a villanyt, amennyiben az oroszok nem mérnek addig újabb csapásokat az energetikai hálózatra. Mint megjegyezték, a szakemberek azon dolgoznak, hogy csökkentsék a hiányt és növeljék az ország áramtermelését.

Ezt azonban a fogyasztók a hétköznapokban még nem igazán érzékelik, naponta több órán keresztül kénytelenek mellőzni az áram-, illetve internetszolgáltatást. Volodimir Zelenszkij államfő a minap arról számolt be, hogy már egyre rövidebbek és ritkábban a lekapcsolások, de Ukrajna különböző megyéiben

még így is 9 millió ember van sötétben.

A karácsonyi és újévi ünnepek idejére Kijevben kijárási tilalmat vezettek be este 11 és hajnali 5 óra között. Ezt az intézkedést Kárpátalján is fontolóra vették, a megyevezetés azonban egyelőre nem tartja indokoltnak a korlátozást. A rendvédelmi szervek ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a hadiállapotra való tekintettel csak úgy, mint az ország többi megyéjében, Kárpátalján is szigorúan tilos a tűzijátékok, petárdák és egyéb pirotechnikai termékek használata és árusítása. Szilveszterkor fokozott ellenőrzésre lehet számítani. Az egyik rendőrtiszt a tűzijátékot hiányoló emberek panaszaira úgy reagált:

ebben az évben volt már elég robbanás és lövés,

nem érti, kinek hiányzik még a durrogtatás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×