eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: FMV / Defbrief.com

Svéd páncélozott harckocsikkal bővül a szlovák hadsereg fegyverarzenálja

1,7 milliárd euró értékben 152 darab CV90-est vesznek.

Szlovákia és Svédország védelmi minisztere megállapodott abban, hogy Szlovákia CV90 típusú lánctalpas páncélozott harckocsikat vásárol Svédországtól mintegy 1,7 milliárd euró értékben. „Ezek a harci járművek tovább erősítik a páncélos zászlóaljunkat, és teljesítjük a szlovák nehéz-gépesített dandár létrehozásának egy újabb feltételét” – jegyezte meg Jaroslav Naď szlovák védelmi miniszter, azzal kiegészítve, hogy a másik oldalon az állam 1,8 millió euró értékben Božena aknamentesítési egységeket küld Ukrajnának.

Magasabb szintre emelkedik a szlovák és a svéd védelmi erők közti együttműködés, miután a szlovák tárca bejelentette, hogy a skandináv országból vásárol újabb nehézfegyvereket, ezúttal CV90 típusú lánctalpas páncélozott járműveket. A negyedik generációs harci járművek fokozatosan felváltják a szlovák szárazföldi erők közel félévszázados elavult felszerelését. A két ország közti nemzetközi megállapodás értelmében

152 darab, 35 milliméteres ágyúval ellátott CV90 típusú lánctalpas harckocsi érkezik Szlovákiába.

A beszerzés várható költsége – beleértve az infrastruktúrát – elérheti az 1,7 milliárd eurót. Az első tankokat 2025-ben kaphatja meg a Szlovák Fegyveres Erők.

A harcjármű személyzete 3 fő, további 7-8 katonát képes szállítani és azok harcát támogatni. A CV90 páncélzata 200 méterről körkörösen ellenáll a páncéltörő lövedéknek. Az 1990-es években eredetileg a svéd haderő igényei szerint kifejlesztett CV90-es igazi piaci siker lett: számos változatát nyolc ország hadereje rendszeresítette, gyártási darabszáma meghaladja az 1300-at. A svéd tankok teljesítik a Szlovák Fegyveres Erők követelményeit. A kormányközi megállapodás foglalkozik a lőszerek, a kiképzés, a pótalkatrészek, a logisztikai támogatás és az infrastruktúra kérdéseivel is. A szerződés aláírásának feltétele volt, hogy szlovákiai vállalatok is részt vegyenek a gyártásban, így

egy szlovák üzem is a projekt elsődleges ipari partnere lesz.

„A páncélozott harckocsik megvásárlásával reális előrelépés történt a nehézgépesített dandár kiépítésében, amit a NATO kollektív védelmi szerződése is megkövetel. A kormányközi megállapodás természetesen azzal is összefügg, hogy nagy támogatói vagyunk Svédország NATO tagságának, és hiszem, hogy hamarosan Svédországot is üdvözölhetjük az Észak-atlanti Szerződés Szövetségének tagjaként” – fogalmazott Jaroslav Naď, aki Pozsonyban látta vendégül svéd kollégáját.

„Stratégiai partnerekké váltunk” – jegyezte meg Pal Jonson. A svéd védelmi miniszter hozzátette, hogy a kétoldalú együttműködés mellett a beszélgetés témája volt Ukrajna támogatása is, melynek kapcsán nagyra értékelte Szlovákia álláspontját.

Jaroslav Naď ezzel összefüggésben úgy tájékoztatott, hogy Szlovákia hamarosan téli humanitárius segélycsomagot és katonai eszközöket küld a háború sújtotta Ukrajnába. Egyebek mellett Božena aknamentesítő rendszert, 1,8 millió euró értékben. Ezek a szlovák gyártmányú gépek sikeresen működtek korábban Irakban, Afganisztánban, Etiópiában, Koszovóban, Horvátországban, Nigériában, Srí Lankán és más országokban. A szlovák védelmi miniszter szerint bár a Božena készleteket Szlovákia fegyveres ereje már használta, és jelenleg ki vannak selejtezve, de még működőképesek, és segíteni tudják Ukrajnát, ahol jelenleg a legnagyobb szükség van rájuk.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×