eur:
393.82
usd:
365.06
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A 2022. november 14-i képen tábori gázégőt használ egy idős nő a kijevi otthonánk konyhájában áramszünet alatt. Az ukrán hatóságok szerint a november 15-i orosz rakétacsapások több mint 30 ukrajnai infrastrukturális létesítményt rongáltak meg. Az Ukrenergo nemzeti energiatársaság bejelentette, hogy az ország egész területén tervezetten, lépcsőzetesen időnként kikapcsolják az áramot.
Nyitókép: MTI/AP/Andrij Kravcsenko

Helyzetjelentés Ukrajnából: nincs áram, és nyugat felé terelik a lakosságot

A legutóbbi masszív orosz rakétatámadást követően Ukrajnában állandósultak az áramszünetek. Sokan ilyenkor nemcsak villany, hanem fűtés és víz nélkül is maradnak. Nyugat-Ukrajnában, így Kárpátalján is súlyos a helyzet, az elmúlt napokban előfordult, hogy 24 óra leforgása alatt egyes településeken összesen 15-18, de akár 20 órán keresztül is szünetelt az áramszolgáltatás.

Ukrajnában több mint tízmillió háztartás maradt áram nélkül az elmúlt időszakban. A szolgáltatás szüneteltetése a legnagyobb mértékben Vinnica, Odessza és Szumi megye, illetve Kijev lakosságát érinti. Szakértők szerint 17 milliárd dollárra lesz szükség a megrongált erőművek, alállomások, távvezetékek és fűtőállomások helyreállítására. Az ukrán kormány azt tervezi, hogy nemzetközi partnerek segítségével teremti elő ezeket a forrásokat.

Addig is spórolásra és türelemre inti a lakosságot. Az Ukrenergo állami energiaszolgáltató vállalat szerint éjjel-nappal tartanak a javítási munkálatok. A múlt héthez képest már kevesebb vészlekapcsolás történik, ám a tervezett áramkimaradások továbbra is megnehezítik az ukránok életét.

A mínuszok beköszöntével megemelkedett a fogyasztás mértéke, ami tovább bonyolítja az energiarendszer amúgy is nehéz helyzetét, ezért továbbra is érvényben maradnak a korlátozások. A lakosságot az bosszantja a legjobban, hogy

a szolgáltató sokszor nem tartja be az előre meghatározott ütemtervet, és váratlan időben kapcsolja ki az áramot, a beígértnél jóval hosszabb időre.

Az amúgy is bizonytalan helyzetben ez csak még több frusztrációt okoz.

Ungváron és környékén átlagosan napi 8-10 órát kénytelenek mellőzni az áramot, egyes helyeken előfordult, hogy összesen 15-18 órán keresztül volt sötétség.

Egyelőre azonban sehol sem uralkodott el a pánik. Az emberek többsége már háború nélkül is átélt ehhez hasonlókat a kilencvenes évek elején. Egyesek csendben, bizakodva, mások zúgolódva, de tűrik a megpróbáltatásokat, próbálnak alkalmazkodni. A legnagyobb gond, hogy sok helyen a fűtés is megszűnik, amikor elmegy az áram.

Egy közvélemény-kutatás szerint

Ukrajnában a lakosság fele nemhogy nincs felkészülve a téli időszakra, de nem is tervez előkészületeket.

A megkérdezettek csupán 11 százaléka mondta azt, hogy szigeteli a lakását, 9 százalék meleg ruhákat vásárol, 5 százalék betömi az ablakok réseit, 4 százalék vastag paplant szerez be, ugyanennyien vásárolnak hősugárzókat, egy százalékkal kevesebben vesznek dízelgenerátort.

A generátorok iránt megnőtt kereslet jelentős áremelkedést is hozott magával. Egy ilyen nagy teljesítményű berendezés ára az elmúlt évhez képest háromszorosára nőtt, most akár 18-20 ezer hrivnyát, megközelítőleg 200 ezer forintot is elkérnek érte.

Eközben

a keleti régiókból nyugat felé terelik a lakosságot,

mert a közelmúltban felszabadított térségeket nem tudják felkészíteni a télre. Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes evakuációra szólította fel Harkiv, Herszon, Mikolajiv, Doneck és Luhanszk megye 943 felszabadított településének 360 ezer lakosát.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×