eur:
392.54
usd:
365.78
bux:
66792.01
2024. április 26. péntek Ervin
Siena 2011. november 27.Luc CASTAIGNOS, az Inter Milan játékosa ünnepli gólját az olasz első osztályú labdarúgó-bajnokság (Seria A) AC Siena-Inter Milan mérkőzésén, Sienában. (MTI/EPA/Maurizio DeglInnocenti)
Nyitókép: (MTI/EPA/Maurizio Degl'Innocenti)

Eladó az olasz Inter futballcsapata

A nagy európai futballklubok sorában immár vevőt vagy kisebbségi tulajdonost keres az FC Internationale Milano is. Az olasz klub most kért fel két amerikai intézményt, hogy segítsenek – mivel jelenlegi kínai gazdája hazai pénzügyi nehézségekkel kénytelen foglalkozni.

Az amerikai Goldman Sachs befektetési pénzintézetet és a Raine Group „butikbankot” kérte fel az olasz Serie A-ban 7. helyre visszaszorult, tavaly még második, tavalyelőtt pedig bajnok Inter Milan.

A hír a Financial Times-tól származik, a lap pedig egy bennfentestől értesült róla. Mint az újság megjegyzi, a Rainer volt az, amely tavaly a Chelsea rekordnak számító, két és félmilliárd dolláros aukciójánál bábáskodott, miután brit politikusok az ukrajnai háború miatt kiszorították a tulajdonából Roman Abramovics orosz-izraeli állampolgárságú mágnást.

Az Inter eladásán – avagy részleges eladásán - most a Goldman is dolgozik – teszi hozzá az FT. A kék-fekete csíkos mezéről ismert és a rivális AC Milánnal a San Siro stadionon osztozó Inter, jelenlegi gazdája a nankingi elektronikai kereskedőcég, a Suning. A kínaiak 2016-ban szerezték meg a klubot, amikor egy sor európai csapatba fektettek be pénzt.

Azóta sok kínai tulajdonos vagy eladta vagy csökkentette részesedését a hazai gazdasági viharfelhők, illetve azért, mert szintén otthon, visszaesett az európai projektek iránt politikai támogatás.

A Suning az egyik legnagyobb olyan kínai áruházlánc, amely hagyományos boltokkal rendelkezik és amelyre csapást mértek az online versenytársak. Ennek nyomán megugrott a rövidlejáratú tartozása, ez pedig növelte a súlyosbodó hitelfeltételeknek való kitettségét.

Februárban például a cég kénytelen volt új alapokat előkeríteni, hogy betömje az Internél, a pandémia nyomán, a bevételi oldalon keletkezett lyukat. Ehhez 275 millió dollár kölcsönt kellett felvennie egy olyan hitelezőtől, aki megszorult cégekre specializálódik.

Júliusban aztán már magát a Suningot is ki kellett menteni – teszi hozzá az FT. Egy helyi önkormányzat és a részvényese, az Alibaba segíett mintegy másfél milliárd dollárral.

Közben az Inter ismét elkezdett pénzt termelni, de még mindig veszteséges. A tavalyi pénzügyi év 440 millió euró bevételt hozott, de 140 millió lett a veszteség. Az Inter jelenlegi elnöke, Steven Csang apja, 2016-ban még 270 millióért vette meg a klubot.

A Suning egyelőre úgy fogalmaz, hogy hajlandó részletekben, további 100 millió eurót a klubba pumpálni, illetve, hogy „új partnereket keres és mérlegeli egy kisebbségi részesedés eladását”.

A rivális AC Milan tavaly kelt el, amikor az amerikai RedBird Capital 1,2 milliárd dollárt köhögött ki érte – ami rekord a nem angol európai klubok körében. Viszont – mint írja az FT – van, ami miatt kevésbé vonzó az olasz futball a befektetőknek: itt háromszor kisebbek például a tévés jogokból származó bevételek, mint Spanyolországban. Ugyanakkor sok olasz csapatnak kell új stadion, így a két milánóinak is. A San Siro tervezett felújítása pedig 1,3 milliárd dollárba kerülne. De mivel két klub játszik benne ezért kevesebb extra bevételt lehet kipréselni belőle más programokkal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×