INFORÁDIÓ
2022. december 1. csütörtök
Elza

ukrajna

háború

rakéta

ROVANIEMI, FINLAND - MAY 23: An M270 MLRS heavy rocket launcher of the Finnish military participates in the LIST 22 live-fire Lightning Strike military exercises at the Rovajärvi training grounds on May 23, 2022 near Rovaniemi, Finland. Finland, after decades of neutrality, is applying along with Sweden for membership in the NATO military alliance as a consequence of Russias military invasion and ongoing war in Ukraine. Russia, which shares a 1,340km long border with Finland, has reacted angrily to the move and has shut down all natural gas exports to Finland in response. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Elárulták az ukránok, minek köszönhetik harctéri sikereik jó részét

Az ukránok szerint a britek és a németek által adományozott rakétarendszerek a felelősek az ukrán hadsereg harctéri eredményeinek egyharmadáért. Erről egy olyan ukrán parancsnok beszélt, akit Nagy-Britanniában képeztek ki.

Az orosz erőket visszaszorító ukrán hadsereg egyik megbecsült fegyverévé ált az M270-es, amerikai rakétavető rendszer, amelyből több darabot a brit hadsereg adott át. A lánctalpas járművekre szerelt fegyverrendszerrel orosz mobil parancsnoki állásokat, támaszpontokat, páncélos menetoszlopokat és lőszer raktárakat támadtak sikeresen az ukránok.

A Sky Newsnak a harctéren nyilatkozó, neve elhallgatását kérő parancsnok hat ilyen eszközt felügyel és azt mondta, hogy precíziós csapásokat tudnak végrehajtani, „mert

a katonáim soha nem tévesztik el a célt”.

Miközben megköszönte a briteknek a kiképzést, azt is hozzátette, hogy Ukrajnának a keleti fronton elért harctéri sikerei egyharmadát a tőlük kapott – először 1983-ban hadrendbe állított – M270-es és a német MARS II rakétavetőnek köszönhetik.

Közben Vlagyimir Putyin orosz elnök közvetve elismerte a súlyos orosz veszteségeket, amikor tanárokkal találkozva úgy fogalmazott, hogy a frissen elcsatolt négy ukrán régióban szavai szerint „az új területeken stabilizálódni fog a helyzet”.

Az orosz haditudósítók és katonai bloggerek jóval kevésbé köntörfalaznak, amikor a helyzet súlyosságáról írnak. Roman Szaponkov, az orosz állami tévé tudósítója azt írta a Telegramon, hogy Oroszország elveszíti Herszont – amit a háború elején viszonylag könnyen foglalt el. „Barátaim, nem tudom, mit mondjak.

A nyugati part északi részéről történő visszavonulás katasztrófális”

– írta. Majd felsorolta több falu nevét, ahogy szavai szerint „a srácaink vére folyt”. Herszon oroszok által kinevezett kormányzóhelyettese, Kirill Sztremouszov azt mondta, hogy „átcsoportosítják” az erőiket, hogy vissza tudjanak vágni.

Szerdán az ukrán déli parancsnokság közölte, hogy 9-15 kilométerrel haladtak előre Herszon régióban, Krivij Rih (oroszul Krivoj Rog) várostól délre, a Dnyeper folyó mentén. Jack Watling, a brit Királyi Egyesített Szolgálatok Intézet – egy katonai elemzőközpont - vezető elemzője szerint ugyanakkor nincs bizonyíték a körzetben az orosz erők olyan összeomlására, mint Harkivnál – bár, a második védvonalba vonultak vissza. Viszont, ha az ukránok ezt is áttörik, akkor már a ritkábban használt, drága HIMARS rakétarendszereknél olcsóbb tüzérséggel vághatják el az orosz utánpótlási útvonalakat és

csapdába ejthetik az oroszokat a Dnyeper nyugati partján.

Visszatérve a britek által az ukránoknak adott mobil rakétavetőhöz, az eszközt három katona kezeli, akik elmondták, hogy másfél hónapja tart a missziójuk és nap minden órájában harckészültségben vannak – van, amikor 50 rakétát lőnek ki – és a járműben alszanak.

Parancsnokuk arról beszélt, hogy csak „nagyon értékes célpontokra csapnak le”, mert véges a precíziós lőszer mennyisége, amely akár 70-80 km-re tud elrepülni. Viszont mivel pontos, kevesebbet is kell felhasználniuk.

Az orosz rakétavetőkkel ezzel szemben tüzet kell zúdítani a célpontra, hogy meg tudják semmisíteni azt, amihez több rakéta kell és ezáltal nagyobb a polgári áldozatok valószínűsége is. A britek a napokban közölték, hogy meg akarják duplázni M270-es készleteiket, és hogy az új rakétavetők már 150 km-re tudnak majd ellőni.

Nyitókép: Sean Gallup/Getty Images

Kapcsolódó hang

Elárulták az ukránok, minek köszönhetik harctéri sikereik jó részét
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018