eur:
393.93
usd:
368.01
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Recep Tayyip Erdogan török elnök (b) és Aleksandar Vucic szerb államfő kezet fog a megbeszélésüket követő sajtóértekezleten a belgrádi államfői hivatalban 2022. szeptember 7-én. Erdogan hivatalos látogatáson tartózkodik Szerbiában.
Nyitókép: MTI/EPA/Andrej Cukic

Recep Tayyip Erdogan: a Nyugat provokálja Moszkvát

Erdogan török elnök szerint „nyugati provokáció” az orosz gázzal szemben fontolgatott uniós ársapka. A török elnök igyekszik egyenlő távolságot tartani az ukrajnai háborúban érintett táborok között, és most épp a Nyugatot támadta.

Oroszország a nyugati „provokációk” miatt kényszerült arra, hogy visszafogja az energiahordozók szállítását Európának – ha valaki ilyet ír valamelyik nyugati újság kommentszekciójába, akkor a többi felhasználó gyorsan az oroszok fizetett trolljának kiáltja ki.

Most viszont Recep Tayyip Erdogan török elnök nyilvánult meg így, akinek tényleg fizetnek „az oroszok”, csak nem épp úgy. Törökország nyitva hagyta a turisztikai és utazási lehetőségeket az oroszok milliói számára, és nekik a török repterek jelentik immár az „ablakot Európába”, ahonnan tovább tudnak utazni Nyugatra.

Erdogan nemrég gazdasági együttműködési megállapodást is aláírt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, miközben NATO-szövetségesei és európai partnerei egyre jobban próbálják elszigetelni az ukrajnai invázió miatt.

A török elnök belgrádi látogatásán arról beszélt: „megérti”, hogy Putyin miért zárta el az Északi Áramlat-1 gázvezetéket.

„Nagyon világosan mondom: nem találom helyesnek a Nyugat hozzáállását

– nem kell neveket említeni –, mert ez a politika a provokációkon alapul. Amíg provokációs háborút akarsz folytatni, ne számíts a várt eredményekre” – mondta a török elnök.

Törökországra mindkét háborús fél és szövetségesei fújhatnak, de van, amiért hálásak lehetnek neki. Ankara közvetített a korábbi béketárgyalásokon és még mindig tető alá akar hozni egy Zelenszkij–Putyin-találkozót. Török közreműködéssel született meg a korábban orosz blokád alatt tartott ukrán búzaexport felújításáról szóló alku.

Közben Ankara Bayraktar harci drónokkal látta el az ukránokat, és a harci eszközök a Javelin páncéltörőkhöz hasonló kultikus státuszra tettek szert a háború korai szakaszában. Ezzel párhuzamosan viszont Erdogan nem volt hajlandó szankciókat életbe léptetni Moszkvával szemben, és szeptemberben Szocsiban kötötte meg új kereskedelmi egyezményét Oroszországgal.

Erdogan belgrádi vendéglátójával, Aleksandar Vucic elnökkel együtt bírálta a nyugati politikát és „ócskavasnak” nevezte az Ukrajnának küldött fegyvereket. „Azt mondják, katonailag támogatják Ukrajnát. De mennyi olyan fegyvert küldenek, amit otthon ócskavasként leselejteznek? Győzelemre áll itt valaki? Nem.

Ebben a háborúban nincsenek győztesek, csak sok vesztes.

Sok ember hal meg és nem tűnik ildomosnak a pénzügyi oldaláról beszélni” – magyarázta.

Azon is lamentált, hogy az európai vezetők miért nem készültek a télre, pedig tudhatták, hogy az egekbe szökik az energia ára, amikor Moszkva elzárja a gázcsapokat.

A ziccert kihasználva Vucic hozzátette: „Ez a tél nagyon hideg lesz Európában, a következő pedig sarkvidéki. Mindenki azt hiszi, hogy legyőzhető az ellenség, és nem törekszenek kompromisszumra.”

Törökország stratégiai helyzetéről is beszélt Egeresi Zoltán az InfoRádió Aréna című műsorában:

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×