eur:
394.24
usd:
371.24
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor
A U.S. Steel által közreadott dátumozatlan képen a kassai vasmű fémöntödéje látható. A tavaly veszteséges céget az amerikai tulajdonos el akarja adni. A vasmű Szlovákia legnagyobb munkáltatója, mintegy 11 ezer alkalmazottja van.
Nyitókép: MTI/U.S. Steel

Már nagy szlovákiai cégeket is térdre kényszerítenek a magas energiaárak

Több szlovák nagyvállalat is kénytelen elbocsátani az alkalmazottai egy részét vagy leállni a termeléssel a megfizethetetlen energiaárak miatt.

Szlovákia egyetlen alumíniumfeldolgozója, a Slovalco vállalat már augusztus közepén bejelentette, hogy a magas energiaárakra reagálva szeptembertől végleg leállítja a gyártást. A több mint 70 éves múltra visszatekintő gyár a legnagyobb szlovákiai alumíniumfeldolgozó, egyidejűleg Besztercebánya megye egyik legnagyobb munkáltatója. A termelés leállítását a szlovák gazdasági minisztérium katasztrófaként értékelte, amely kihat az egész szlovák iparra. A vállalat vezetése az elmúlt hónapokban többször is figyelmeztette a kormányt, ha nem dob nekik mentőövet, búcsút inthetnek a szlovákiai alumíniumgyártásnak.

Nem az alumíniumgyár volt azonban az egyetlen nagyvállalat, melyet földre kényszerítettek az egekbe szökő energiaárak. Kelet-Szlovákia legnagyobb munkáltatója, a kassai U.S. Steel vasmű is bajba került. Bejelentette, hogy a három nagy olvasztókohó közül az egyiket 60 napra kénytelen leállítani. A vezetőség szerint előre tervezett leállásról van szó, amely összefügg az energiaárak alakulásával. „A piaci mozgásokat már mindannyian érzékeljük a termelésben” – mondta Juraj Varga, a vasmű szakszervezeti tanácsának elnöke.

Ezzel egy időben kénytelenek alkalmazottakat is elbocsátani. A Paraméter hírportál azt írta, hogy néhány nappal ezelőtt kénytelenek voltak kiegészítést csatolni a kollektív szerződéshez egy bizonyos motivációs program formájában. Ez alapján minden alkalmazott, aki szeptember 13-ig önszántából távozik a cégtől – tehát megegyezéssel felmondja a munkaszerződést –, nagyobb összegű egyszeri lelépési pénzt kap. A végkielégítés összege attól függ, hogy az alkalmazott mennyi ideig dolgozott a vasműnél. A portál információi szerint az átlagbér 10-14-szeresével lehet számolni.

Hasonló lépést kénytelen eszközölni a nyitranováki Fortischem vegyi üzem is, amely 362 dolgozójától készül megválni. Az ok ugyanaz, mint a másik két üzem esetében: az ukrajnai háború kiváltotta szankciók és a szélsőségesen magas energiaárak. Jan Křička, a vállalat igazgatótanácsának elnöke elmondta, hogy az európai energiaár-szabályozás eltérő megközelítése nem teszi lehetővé, hogy a vállalat az energiaárakat beépítse a termékek árába, ezáltal versenyképtelenné válik az üzem. Rámutatott továbbá, hogy Szlovákia eddig még az elszabaduló energiaárak megfékezésére irányuló kompenzációs programokat sem dolgozott ki, ahogy azt a környező országok legtöbbjében már megtették.

„Ezen okokból kifolyólag a vállalatnál jelentős működéscsökkentés zajlik, ami tömeges elbocsátásokkal párosul” – tette hozzá a vegyi üzem vezetője. A munkaügyi központ adatai szerint 362 alkalmazott kaphat felmondólevelet. A nyilvánosan elérhető adatok szerint a vállalat tavaly közel 10 millió eurós veszteséget termelt, teljes eladósodottsága 94 százalékos volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×