eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter, Antony Blinken amerikai külügyminiszter, Joe Biden amerikai elnök, Radzsnath Szingh indiai védelmi miniszter és Subramaniam Dzsaisankar indiai külügyminiszter (b-j) videóösszeköttetésen keresztül tárgyal Narendra Modi indiai miniszterelnökkel a washingtoni Fehér Házban 2022. április 11-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Consolidated News Photos/Chris Kleponis

Joe Biden üzent Indiának az orosz olaj miatt

„India maga dönt” – közölte az Egyesült Államok azt követően, hogy Joe Biden amerikai elnök virtuális csúcstalálkozót tartott Narenda Modi indiai miniszterelnökkel, amelyen arról győzködte, hogy ne növelje az orosz olaj importját.

Joe Biden virtuális csúcstalálkozón próbálta tovább szorítani az Ukrajnát megtámadó Moszkva nyakán a hurkot, azzal, hogy közölte Narenda Modi indiai miniszterelnökkel: „nem India érdeke, hogy növelje az orosz energia és más nyersanyagok importját”.

Ukrajna és szövetségesei szerint az Oroszországgal folytatott kereskedelem közvetlenül az ukrajnai háborút pénzeli, ezért meg kell vonni a bevételi forrásokat Moszkvától.

India geopolitikai harapófogóban

A szomszédos Kínával rivalizáló India – amely aggódik az orosz–kínai közeledés miatt is – eddig jelentős tételben vett orosz fegyvert. Így nem csatlakozott azokhoz a nyugati törekvésekhez, hogy elszigeteljék Oroszországot az ukrajnai invázió miatt, és például tartózkodott a szavazáson, amikor felfüggesztették Moszkva tagságát az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában.

Viszont Modi miniszterelnök a Bidennel folytatott beszélgetésben is egyértelműen és keményen elítélte a bucsai vérengzéseket, független vizsgálatot követelt,

és országa humanitárius segítséget is ad Ukrajnának.

Moszkva abban reménykedik, hogy a valamikor bekövetkező nyugati energiavásárlási embargót azzal tudja kivédeni, hogy többet között Indiának ad el – még ha jóval olcsóbban is – energiahordozókat.

Biden le akarja beszélni erről az olcsó energiára éhes országot, és szóvivője szerint „felajánlotta: segít diverzifikálni energiaforrásait, és csökkenteni orosz importfüggőségét”.

"Egy év alatt veszünk annyi orosz olajat, mint Európa egy délután"

India a világ harmadik legnagyobb olajimportőre – igényei 80 százalékát fedezi külföldi forrásból. De tavaly ennek csak töredékét, 2 százalékot, azaz körülbelül 12 millió hordónyit vásárolt Oroszországtól, miközben körülbelül 25-ször többet importál a Közel-Keletről.

Subramaniam Dzsaisankar indiai külügyminiszter élcelődve meg is jegyezte: „Gyanítom, a számok azt mutatják, hogy egy hónap alatt kevesebbet veszünk, mint Európa egy délután alatt”. Mivel azonban a nyugati szankciók miatt nagyot esett az orosz urál típusú kőolaj ára, ezért India és Kína is diszkontáron juthat hozzá a nyersanyaghoz.

Mint a BBC megjegyzi, India februárban jelentősen növelte az Egyesült Államokból származó cseppfolyósított (LNG) gáz importját. De a forrás nem lesz fenntartható, mert Washington európai szövetéseinek akarja eladni a gázt, hogy lekapcsolja őket az oroszokról.

Elemzők ugyanakkor megjegyzik: Washington nem tud annyit küldeni, hogy Európa azonnal hátat fordítson Moszkvának. Joe Biden azt ajánlotta, hogy az év végéig 15 milliárd köbméter amerikai cseppfolyósított gázt küld Európába. Ez egytizede az oroszoktól érkező gáznak. Másrészt, sem az Egyesült Államokban, sem Európában nem elégséges az infrastruktúra az LNG-szállítások drasztikus fokozására.

Visszatérve India Ukrajnával kapcsolatos álláspontjára, a virtuális csúcs után megkérdezték a washingtoni elnöki szóvivőt: kényszerítették-e Indiát a nyílt állásfoglalásra?

A válasz az volt, hogy

„India maga dönt”

és értékelték, hogy „elég keményen elítélte” az ukrán polgári lakosok megölését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×