eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Small business owner calculating figures, looking at camera.
Nyitókép: Halfpoint Images/Getty Images

Szlovákiában kinyitottak az éttermek, de nem mindenki előtt

Szlovákiában mától ismét fogadják a vendégeket a éttermek és kávézók. Azok, akik beoltatták magukat a Covid ellen, illetve akik az elmúlt 180 napban átestek a betegségen, helyben is fogyaszthatnak. A vendéglátóhelyek november 25-től tartottak zárva. Most maximálisan 50 százalékos kapacitással, de ismét működhetnek.

Csaknem hathetes zárva tartás után hétfőn kinyithattak Szlovákiában az éttermek és a kávéházak. A fogyasztás csak a beoltottak és a Covid-19 betegséget már leküzdők számára lehetséges. Az oltatlanok számára továbbra is csak ételkiadóként működhetnek az éttermek, melyekre így is több szabály érvényes. Például ételt és italt csak ülve lehet fogyasztani, hogy ellenőrizni lehessen a távolságot. Egy asztalnál pedig legfeljebb négyen foglalhatnak helyet, kivéve ha mindenki egy háztartásból érkezett.

A szlovák kormány korábban azért döntött az ünnepi időszak alatti zárva tartás mellett, hogy minimalizálja a koronavírus terjedésének lehetőségét. A vendéglátóhelyek viszont még mindig csak fél házzal üzemelhetnek. Ezt Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter is megerősítette. „Minden esetben csak 50 százalékos kihasználtsággal működhetnek, és továbbra is be kell tartani a szigorú higiéniai előírásokat.

Csak a már beoltottak és a betegségen átesettek fogyaszthatnak helyben”

– mondta az egészségügyi tárca vezetője.

A gasztroszektor képviselői üdvözlik a döntést. Vladimír Machalík, a Még mindig van étvágyunk nevű társulás képviselője szerint ugyanakkor a beígért kompenzációról sem szabadna megfeledkeznie az államnak. „Bízunk benne, hogy a kompenzációt megkapjuk. Számunkra nagyon fontos, hogy Lengvarský miniszter tudatosítsa, az éttermek hosszú távon nem maradhatnak bezárva” – fogalmazott Machalík.

A január 3-i étteremnyitás ugyanakkor nem kötelező érvényű. Vannak olyan vendéglátósok, akik a szabályokat övező bizonytalanság miatt még kivárnak, és csak egy héttel később nyitnak, hiszen január 9-ig még érvényben van Szlovákiában a kijárási tilalom. Mindez azt jelenti, hogy nyolc óra után még mindig nem térhet be senki vacsorázni vagy legurítani pár italt egyik vendéglőbe sem.

A Szlovákiával szomszédos országok – köztük Magyarország – éttermei és kávéházai is profitáltak a szlovákiai vendéglátóhelyek november 25. óta tartó zárva tartásából. A határ menti éttermek és kávézók parkolóiban néha több szlovák rendszámú autót lehetett látni, mint hazai jelzésűt. Szlovákiában egyébként továbbra is enyhén, de csökken a kórházakban kezelt fertőzött, illetve fertőzésgyanús páciensek száma, ami jelenleg közel 2300. A kórházban kezeltek megközelítőleg 84 százaléka vagy nincs beoltva, vagy csak az oltás első adagját kapta meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×