eur:
393.83
usd:
367.78
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Megfejthették, ki volt a kódos gyilkos - csak már későn

Kiderül-e végre, ki volt a rejtélyes Zodikákus sorozatgyilkos? Egy magánnynomozó csoport azzal a szenzációs hírrel állt elő, hogy egy 2018-ban meghalt férfi lehetett a San Franciscót rettegésben tartó gyilkos.

A Case Breakers nevű magánnyomozó csoport azt állítja, tudja, hogy ki terrorizálta az 1960-as években az embereket San Francisco környékén.

A Zodiákus névre elkeresztelt sorozatgyilkos legkevesebb öt embert ölt meg és soha nem sikerült azonosítani.

Azért kapta ezt az érdekes nevet, mert

különböző kódolt üzenetekkel heccelte a nyomait kutató rendőröket

és az újságokat is és állítása szerint 37 embert gyilkolt meg.

A történetet két film is feldolgozta, a Zodiákus, Robert Downey Jr és Jake Gyllenhaal főszereplésével és a Clint Eastwood főszereplésével folytatott Dirty Harry. Az amerikai lapok a mai napig évente több száz tippet kapnak a potenciális gyanúsítottakról.

Profi önkéntesek: tudjuk a gyilkos nevét

A Case Breakers nevű csoport 40 önkéntesből áll, megtalálhatók köztük egykori rendőrök, törvényszéki szakértők, katonák, jogi és kutató háttérrel rendelkező emberek és újságírók.

A jegelt ügyekre szakosodott csoport azt állítja, hogy a Zodiákus a 2018-ban meghalt Gary Francis Poste, akit egy másik, eddig hozzá nem kötött gyilkossággal, egy tizenéves lány megölésével is gyanúsítanak.

A csoport szerint egy rendőrségi skicc és a Poste arcán látott sebek hasonlósága az egyik „megdönthetetlen” bizonyíték.

A Case Breakers megfejtette a Zodiákus egyik olyan kódolt levelét is, amely Poste nevének betűit tartalmazza.

Jen Bucholtz, volt kémelhárítási ügynök azt mondta: ha kiveszik a betűhalmazból Poste nevének betűit, akkor egy alternatív üzenetté áll össze.

Azt bizonyítandó, hogy nem amatőrök, a csoport szerdai sajtótájékoztatóján elmondták, hogy egy sor szemtanút vontak be, hiteles bírósági vallomásokat szereztek meg és hozzájutottak Poste laborjának több évtizeden át gyűjtött fényképeihez.

A gyilkos agyával gondolkozó számítógép

A csoport munkájáról készült hatásvadász dokumentumfilm szerint „olyan szuperszámítógépet használtak a kód feltörésére, amelyet úgy programoztak, hogy a gyilkoshoz hasonlóan gondolkozzon.”

A kaliforniai rendfenntartó szervek viszont igyekeztek lehűteni a kedélyeket.

A San Francisco-i rendőrség „közvetett bizonyítékoknak” nevezte a Case Breakers által feltártakat.

A legutóbbi felfedezés az ügyben tavaly történt, amikor az FBI megerősítette, hogy független kódfejtők megfejtették az egyik rejtélyes Zodiákus-üzenetet. „Remélem, nagyon élvezitek, ahogy megpróbáltok elkapni” – ennyi volt a szöveg és nem volt benne utalás arra, hogy ki is lehetett a gyilkos.

A kódot megfejtő David Oranchak virginiai webszerkesztő azt mondta, „nem valószínű, hogy a gyilkos a saját nevét is elrejtette volna az anagrammában”.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×