INFORÁDIÓ
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika

afganisztán

szlovákia

kimenekítés

Szlovákia a kabuli menekítésről: rendkívül rossz körülmények voltak

Hétfőn landolt Szlovákiában a Spartan nevű katonai repülőgép, a fedélzetén olyan Afganisztánból evakuált személyekkel, akiket közvetlen kapcsolat fűz Szlovákiához. A többségük nő és gyermek, de vannak köztük diákok is, összesen 28 személyről van szó. A kormányhivatal közleménye szerint a mentőakcióra rendkívül nehéz körülmények között került sor. 

Eduard Heger szlovák miniszterelnök a kimenekítési akcióról elmondta, hogy a védelmi, kül- és belügyminisztérium csapata több napig, óriási elszántsággal dolgozott a művelet előkészítésén. A kitartásuknak és a jó nemzetközi kapcsolatoknak hála az evakuálás sikerrel zárult. „Külön elismerés jár Jaroslav Naď védelmi miniszternek és Ivan Korčok külügyminiszternek” – mondta a kormányfő.

Utalt rá, hogy az akció egyik legnehezebb része az volt, amikor a menedékkérőket át kellett juttatni a tálibok ellenőrzésén.

Eduard Heger köszönetet mondott az amerikai katonáknak is, akik a művelet egész ideje alatt segítő kezet nyújtottak a szlovák alakulatnak. A szlovák miniszterelnök szerint nélkülük a menekülők evakuálása nem történhetett volna meg. A műveletet a legsikeresebb missziónak nevezte.

Ivan Korčok külügyminiszter drámainak minősítette az afganisztáni körülményeket. Elmondta, hogy a szlovák speciális egység szombaton érkezett meg Afganisztánba, és két éjszakát kellett eltöltenie a kabuli repülőtéren. „De hála a Szlovák Fegyveres Erők és a diplomatáink profizmusának, sikerült evakuálni 28 embert, akik mind biztonságban vannak” – erősítette meg a szlovák diplomácia vezetője. 14 ember az Egyesült Államok segítségével jött Szlovákiába, további 14-et pedig a szlovák katonák evakuáltak.

Közülük hatnak volt tartózkodási engedélye, tizenegy nőnek és tizenegy gyereknek pedig vannak szlovákiai kapcsolatai és tartózkodási engedélye is. Mind a huszonnyolcukat rögtön a landolást követően biztonsági vizsgálatnak vetették alá, és mindenkinek ellenőrizték a kilétét. Jelenleg Kelet-Szlovákiában, a homonnai karanténközpontban tartózkodnak. A védelmi miniszter is megerősítette, hogy a szlovák katonák 70 órát töltöttek az afganisztáni reptéren, ahol közvetlen kapcsolatban voltak a tálib katonai egységekkel is.

Jaroslav Naď elmondta, a folyamat hosszabb ideig tartott, mert a lehető legtöbb személyt szerették volna elhozni.

Kapcsolódó hang

Nyolc ember érkezett hétfőn Kabulból Szlovákiába KISS
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018