eur:
392.75
usd:
366.42
bux:
66730.53
2024. április 25. csütörtök Márk

Szlovákia a kabuli menekítésről: rendkívül rossz körülmények voltak

Hétfőn landolt Szlovákiában a Spartan nevű katonai repülőgép, a fedélzetén olyan Afganisztánból evakuált személyekkel, akiket közvetlen kapcsolat fűz Szlovákiához. A többségük nő és gyermek, de vannak köztük diákok is, összesen 28 személyről van szó. A kormányhivatal közleménye szerint a mentőakcióra rendkívül nehéz körülmények között került sor. 

Eduard Heger szlovák miniszterelnök a kimenekítési akcióról elmondta, hogy a védelmi, kül- és belügyminisztérium csapata több napig, óriási elszántsággal dolgozott a művelet előkészítésén. A kitartásuknak és a jó nemzetközi kapcsolatoknak hála az evakuálás sikerrel zárult. „Külön elismerés jár Jaroslav Naď védelmi miniszternek és Ivan Korčok külügyminiszternek” – mondta a kormányfő.

Utalt rá, hogy az akció egyik legnehezebb része az volt, amikor a menedékkérőket át kellett juttatni a tálibok ellenőrzésén.

Eduard Heger köszönetet mondott az amerikai katonáknak is, akik a művelet egész ideje alatt segítő kezet nyújtottak a szlovák alakulatnak. A szlovák miniszterelnök szerint nélkülük a menekülők evakuálása nem történhetett volna meg. A műveletet a legsikeresebb missziónak nevezte.

Ivan Korčok külügyminiszter drámainak minősítette az afganisztáni körülményeket. Elmondta, hogy a szlovák speciális egység szombaton érkezett meg Afganisztánba, és két éjszakát kellett eltöltenie a kabuli repülőtéren. „De hála a Szlovák Fegyveres Erők és a diplomatáink profizmusának, sikerült evakuálni 28 embert, akik mind biztonságban vannak” – erősítette meg a szlovák diplomácia vezetője. 14 ember az Egyesült Államok segítségével jött Szlovákiába, további 14-et pedig a szlovák katonák evakuáltak.

Közülük hatnak volt tartózkodási engedélye, tizenegy nőnek és tizenegy gyereknek pedig vannak szlovákiai kapcsolatai és tartózkodási engedélye is. Mind a huszonnyolcukat rögtön a landolást követően biztonsági vizsgálatnak vetették alá, és mindenkinek ellenőrizték a kilétét. Jelenleg Kelet-Szlovákiában, a homonnai karanténközpontban tartózkodnak. A védelmi miniszter is megerősítette, hogy a szlovák katonák 70 órát töltöttek az afganisztáni reptéren, ahol közvetlen kapcsolatban voltak a tálib katonai egységekkel is.

Jaroslav Naď elmondta, a folyamat hosszabb ideig tartott, mert a lehető legtöbb személyt szerették volna elhozni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×