INFORÁDIÓ
2021. július 28. szerda
Szabolcs

szlovákia

határ

belépés

enyhítés

alkotmánybíróság

koronavírus

oltás

vakcina

diszkrimináció

karantén

Kerítéssel zárták le a lengyelországi Radoszyce és szlovákiai Palota közötti határátkelőt 2021. július 6-án. Miután Szlovákiában elkezdett nőni a koronavírus delta variánsával megfertőződött emberek száma, a lengyel hatóságok lezártak több kisebb határátkelőt.

Enyhítés után káosztól tartanak Szlovákiában

A Szlovák Alkotmánybíróság felfüggesztette az oltatlan személyeket diszkrimináló utazási rendeletet. A kassai székhelyű taláros testület hatályon kívül helyezte a Szlovákiában július 9-e óta érvényben lévő közegészségügyi rendeletet, amely hátrányosan különböztette meg a koronavírus ellen nem beoltott, külföldről érkező személyeket.

A Szlovák Alkotmánybíróság felfüggesztette a Közegészségügyi Hivatal határátlépésre vonatkozó rendeletének hatályosságát, melynek értelmében július 9-től a külföldről hazatérő beoltatlan személyeknek karanténba kellett vonulniuk, kivéve azokat, akik ez alól valamilyen kivételt élveznek. Az alkotmánybírók szerint a Szlovákiába érkező beoltatlanokra karantén várt volna, azokra, akik csak a vakcina első adagját kapták meg eddig, és nem tekinthető teljesnek a védettségük, viszont nem, noha még az ő szervezetükben sem termelődött annyi ellenanyag, hogy teljesen védettnek érezhessék magukat.

Az alkotmánybíróság egyúttal hatályba helyezte a Közegészségügyi Hivatal korábbi, júniusi rendeletét, amely zöld, piros és fekete kategóriába sorolja az országokat, és ez alapján határozza meg a karanténra vonatkozó szabályokat.

A fő szempont tehát nem az lesz, be van-e oltva a Szlovákiába visszatérő személy, hanem az, hogy mennyire biztonságos országból érkezik.

Ezáltal a külföldi utazás után a nem beoltottaknak nem kell feltétlenül házi karanténba vonulniuk, és az ingázókra is enyhébb feltételek vonatkoznak.

A kormánypárti Za ľudí elnöke szerint ez a későbbiekben jóval bonyolultabbá teheti a járványhelyzetet Szlovákiában. „A túlzsúfolt kórházakkal az egészségügyi miniszternek kell majd megbirkóznia, nem az alkotmánybíroknak.

Elképzelhető, hogy ez a megoldás káoszt szül majd”

– utalt az alkotmánybírósági döntésre Veronika Remišová.

A most felfüggesztett júliusi rendeletet az ellenzéki Smer támadta meg az alkotmánybíróságon, arra hivatkozva, hogy diszkriminálja azokat, akik nincsenek beoltva, korlátozza a szabad mozgáshoz való jogukat, az ingázóknak pedig a munkavégzéshez való jogát. Robert Fico pártja szerint most viszont újra szabadabban lehet érkezni Szlovákiába, ami csak jót tesz a hazai idegenforgalomnak. „Ha valaki úgy dönt, hogy nem oltatja be magát, azért sem közvetve, sem közvetlenül nem lehet kirekeszteni” – mondta a Smer elnöke.

A kormányzó Szabadság és Szolidaritás párt vezetőjét, Richard Sulíkot nem lepte meg a felfüggesztés. Azt mondta, elfogadhatóbb megoldást kell találni arra, minthogy az oltatlanokat karanténra kötelezzék. „Meg kell engedünk az embereknek azt is, hogy értelmetlen, rossz döntéseket hozzanak, úgy, ahogy ők akarják” – fogalmazott Sulík. A koalíciós vezetők most olyan szabályok kialakítására törekednek, melyek összhangban vannak az alkotmánnyal.

Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Darek Delmanowicz
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018