eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Boris Johnson brit miniszterelnök a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások további jelentős enyhítéséről tart sajtóértekezletet a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben 2021. május 10-én. Nagy-Britanniában május 17-én kezdődhet meg a kormány nyitási menetrendjének következő, harmadik szakasza.
Nyitókép: MTI/AP/Getty/Pool/Dan Kitwood

Boris Johnson aggódik az indiai variáns miatt, de marad a brit nyitási menetrend

Nagy-Britanniában tízmillió ember második védőoltását hozhatják előre az indiai Covid-variáns megfékezésére. A kormány a tudományos tanácsadók aggodalma ellenére hétfőn tovább lazítja a karanténszabályokat, de helyi szinten fel akar lépni a gyorsabban terjedő mutáció ellen.

Boris Johnson brit miniszterelnök bevallotta: aggasztja a B.1.617.2 néven ismert indiai koronavírus-variáns gyors elterjedése.

A szigetországban egy hét alatt körülbelül 520-ról több mint 1300-ra ugrott az új törzs által fertőzöttek száma. Csak Londonban 400 ilyen esetet regisztráltak, míg a második leginkább sújtott körzet Észak-Nyugat Anglia.

A hatóságok szerint nem lehet azt mondani, hogy jelentősen elterjedt volna az országon belül az új vírusvariáns, de sok kisebb gócpontban jelen van – jegyezte meg az Evening Standard című lap.

A kormány most azzal az ötlettel játszik, hogy

10 millió ember számára előre hozza a második vakcinadózis időpontját,

hogy időben megfékezze a SAGE tudományos tanácsadó testület szerint a kenti változatnál 30 százalékkal gyorsabban terjedő mutációt.

Angliában az indiai variáns ellenére hétfőn a tervek szerint megnyitják a vendéglátó helyek beltéri részét és immár hivatalosan engedélyezik, hogy az emberek átöleljék egymást – a BBC még útmutatót is közölt „a biztonságos ölelkezésről”.

Nadhim Zahawi, az oltási programért felelős miniszter közben azt mondta: az olyan területeken, ahol aggodalmat kelt az indiai variáns, a fiatalabbak számára is hozzáférhetővé tehetik a vakcinát – annak ellenére, hogy a programban most a 38 évnél idősebbek vannak soron.

A Pfizer-szérummal beoltottak pedig gyorsabban megkaphatják a második dózist és az ilyen helyeken az összes lakost felkérik, hogy végezzen el ingyenes PCR-tesztet. A tömeges tesztelést az ország 15 pontján indítják meg. A Mr. Lockdownként is emlegetett Matt Hancock egészségügyi miniszter igyekezett olyan benyomást kelteni, hogy a kormány a kezében tartja az ellenőrzést.

„Nem fogunk habozni, ha további fellépésre van szükség” – mondta, bár azt nem magyarázta el, hogy ez mi lehet.

A Standard szerint Londonba sok esetben Indiában megfordult utazók hozták a vírust és volt, aki előre hozta a hazautat, amikor kiderült, hogy a brit kormány a „piros” listára teszi Indiát. (Ebben az esetben a visszatérőknek kötelező és költséges karanténhotelbe kell vonulniuk).

Ugyan most felmerült az is, hogy ismét egy-egy körzetben vezethetnek be karanténokat, de tudományos szakértők szerint ezek tavaly sem hozták meg a kívánt hatást. Johnson miniszterelnök sem zárta ki ezt az opciót, amikor az ezt firtató kérdésre azt mondta „egy sor lehetőségünk van, hogy úrrá legyünk a helyzeten. Nyilvánvalóan ott a tömeges tesztelés és lekövetés. De világos, hogy a közvélemény nem akarja, hogy bármit is kizárjunk. Az adatok alapján fogunk dönteni”.

A politikusok zavart keltő nyilatkozatai ellenére ugyanakkor a brit kormány továbbra is kitart a jövő hétfői karanténlazítás mellett.

Közben az Európai Gyógyszerhatóság közölte: „elég biztosak abban”, hogy a jelenlegi vakcinák hatásosak az indiai variánssal szemben is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×