eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök (j) és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a jeruzsálemi tárgyalásait követő sajtóértekezletről távozik 2020. november 19-én.
Nyitókép: MTI/EPA/AP pool/Maya Alleruzzo

Történelmi lépés a "meg nem történt" izraeli-szaúdi találkozó

Továbbra is rejtély övezi, hogy történelmi találkozót tartott-e az izraeli miniszterelnök Szaúd-Arábia vezetőjével. Benjamin Netanjahu gépe vasárnap két órán át tartózkodott egy szaúdi városban, ahol épp akkor jelen volt Mohamed bin-Szalman koronaherceg is.

Az izraeli média először világgá repítette a hírt, majd a szaúdi hivatalos szervek cáfolták, hogy vasárnap személyesen találkozott volna Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő a sivatagi királyságot gyakorlatilag irányító Mohamed bin-Szalman koronaherceggel.

A sajtó viszont beszámolt róla, hogy Netanjahu egy milliomos barátja magángépén vasárnap Tel-Avivból Neom szaúdi tengerparti városba repült.

Az utat a repüléseket követő, publikus weboldalak rögzítették. A miniszterelnöki hivatalt hívogató riporterek furcsamód nem kaptak azonnali cáfolatokat.

A gép két órán át várakozott Neomban, majd röviddel éjfél után visszatért Tel-Avivba.

A cáfolat ellenére logikus következtetés

Mivel Szaúd-Arábia volt a hétvégén a G20-as csúcs házigazdája, Neomban tartózkodott a koronaherceg mellett Mike Pompeo amerikai külügyminiszter is.

Izraeli sajtójelentések szerint Netanjahuval tartott Josszi Cohen, a Moszad izraeli titkosszolgálat főnöke.

Néhány órával később azonban a szaúdi külügyminiszter cáfolta a titkos találkozóról szóló hírt.

Mégis, ha valóban megtörtént, akkor ez egy újabb történelmi kontaktus lehetett Izrael és egy arab állam között, miután az izraeliek nemrég normalizálták a kapcsolatokat két Öböl-beli arab országgal.

Fejszál bin Farhán asz-Szaúd herceg, a szaúdi külügyminiszter azt írta a Twitteren, hogy

“nem történt találkozó izraeli hivatalos személyek és a koronaherceg között Pompeo külügyminiszter látogatása idején.

Az egyedüli jelenlévő hivatalos személyek amerikaiak és szaúdiak voltak."

Ugyanakkor korábban egy izraeli miniszter gyakorlatilag elismerte a találkozó tényét.

“Az a tény, hogy megtörtént, és hogy - még, ha félhivatalosan is, de - kiadták a hírt, hatalmas fontossággal bír”

- mondta Joav Gallant oktatási miniszter.

"Irán egymás felé fordította őket, de most Bidennek is üzentek"

A Haaretz című izraeli lap és mások szerint a találkozó annyira titkos volt, hogy sem az izraeli védelmi miniszter, sem Beni Ganc társ-miniszterelnök, sem Gabi Askenázi külügyminiszter nem tudott róla.

Izrael és a vele egy kis tengerparti sáv mentén határos Szaúdi-Arábia potenciális kapcsolatfelvétele diplomáciailag kényes téma, mivel a két ország 1948, a zsidó állam megalapítása óta ellenség.

Ugyanakkor az iráni fenyegetés egyre inkább egymás felé fordította az Öböl-beli, szunnita arab országokat is Izraelt.

Az amerikai Trump-kormányzat közvetítése nyomán októberben Izrael, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein kapcsolat-felvételéről írtak alá egyezményt. Ennek értelmében beindultak a repülőjáratok és izraeli turisták utaztak a korábban elérhetetlen országokba.

Az Economist magazin szerint világos, hogy a felek üzenni akartak Iránnak a kiszivárgott, majd később cáfolt izraeli-szaúdi kapcsolatfelvétel hírével.

És valószínűleg üzentek Joe Biden megválasztott amerikai elnöknek is, hogy nem hagyják, hogy visszafordítsa Trump közel-keleti lépéseit.

A palesztinok ugyanakkor árulásként élték meg az Emírségek és Bahrein lépését.

Még nagyobb sérelemként élnék meg, ha a szaúdiak feladnák eddigi politikájukat, amely egy izraeli-palesztin békemegállapodáshoz kötötték a diplomáciai kapcsolatok felvételét a zsidó állammal.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×