eur:
393.26
usd:
367.56
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Az azerbajdzsáni védelmi minisztérium sajtóirodája által közzétett kép azeri katonákról az örmény fegyveres erőkkel vívott összecsapás közben Hegyi-Karabahban 2020. szeptember 27-én. A vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban azután robbantak ki összecsapások, hogy Örményország bejelentette, hogy Azerbajzsán légi és tüzérségi támadást hajtott végre Hegyi-Karabah ellen. Baku viszont azt állította, hogy csak azért intézett támadást, hogy ezzel válaszoljon egy örmény tüzérségi támadásra. Az összecsapások nyomán örmény földön rendkívüli állapotot hirdettek ki, teljes katonai mozgósítást rendeltek el, s Azerbajdzsánban szintén rendkívüli állapotot rendeltek el.
Nyitókép: MTI/AP/Azerbajdzsáni védelmi minisztérium sajtóirodája

Máris lőttek az újabb tűzszünetnek Hegyi-Karabahban

Magyar idő szerint hajnal háromtól újabb humanitárius tűzszünet van érvényben Hegyi-Karabahban. Az amerikai külügyminisztérium szerint ebben állapodott meg Örményország és Azerbajdzsán az Egyesült Államokban folytatott intenzív tárgyalásokon. A felek azonban máris az alku megsértésével vádolják egymást.

Két, szinte azonnal összeomlott tűzszünet után most itt a harmadik, a vitatott hovatartozású, örmények lakta Hegyi-Karabah enklávéban. A terület hivatalosan Azerbajdzsán része, de az örmény kultúra egyik bölcsője, és elszakadni vágyó örmény kisebbség lakja. Kérdés: meddig tart ki a tűzszünet?

Szinte percekkel azután, hogy hajnalban el kellett volna hallgatniuk a fegyvereknek, azok újra megszólaltak.

Azerbajdzsán azzal vádolta meg az örmény erőket, hogy aknatűz alá vették Terter városát és a közeli falvakat. Nikol Pasinján örmény elnök erre a Facebookon azt írta, hogy országa „szigorúan tartja magát a tűzszünethez”.

Ezzel annyit mondott, hogy Örményország fegyveres erői tartják be a fegyvernyugvást, nem azt, hogy a Hegyi-Karabahot uraló örmények. Az azeriek számára ugyanakkor gyakorlatilag ez mindegy, mivel a Karabahtól nyugatra fekvő, eredetileg azeri földeket is örmény erők ellenőrzik, így két útvonal is összeköti Karabahot Örményországgal.

Tervek szerint az idén egy harmadik utat is építenek, ami még inkább megkönnyíti a kontaktust Jereván és Karabah között. Ezen a területen található az 1998-ban a világszerte élő örmény diaszpóra támogatásával újjáépített Lacsin-korridor, amely a legrövidebb útvonal Karabah és Örményország között.

Ez az utóbbi napokban már az azeri tűzérség lőtávolába került.

Ha sikerül elvágniuk, akkor Karabah egy létfontosságú ellátási útvonal nélkül maradhat.

A hétfőtől hirdetett tűzszünetről vasárnap adott ki közös nyilatkozatot a Karabahot körbeölelő és korábban elvesztett földjeit visszaszerezni próbáló Azerbajdzsán, a hivatalosan azeri területen fekvő Hegyi-Karabah örmény vezetését támogató Örményország és a közvetítő Egyesült Államok.

Ebben közölték, hogy helyi idő szerint reggel 8-tól, magyar idő szerint hajnal 5-től úgynevezett „humanitárius tűzszünet” lép érvénybe.

A fegyvernyugvásról Stepheh Biegun amerikai külügyminiszerhelyettes, Zohráb Mnacakanyán örmény és Jeyhun Bayramov azeri külügyminiszter állapodott meg. A két külügyi vezető előzőleg pénteken, Washingtonban találkozott Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel.

Donald Trump elnök egy tweetben gratulált a feleknek és a szövegből úgy tűnt, mintha különleges eseménynek minősítette volna a tűzszünetet. „Sok életet meg fognak menteni. Büszke vagyok a külügyi csapatomra” – írta Donald Trump.

A karabahi konfliktusról tárgyalnak jövő csütörtökön az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) közvetítői.

Közben Ilham Alijev azeri elnök

figyelmeztette Moszkvát: ne avatkozzon be a vitába.

Oroszországot egy védelmi szerződés köti Örményországhoz, és ha azt katonai támadás érné, akkor Moszkvának is közbe kell lépnie.

Az újabb háború a városokra zúdított, szűnni nem akaró aknatűzzel indult szeptember végén és gyorsan komoly konfliktussá fajult. A támadásokban a felek egyes nem igazolt hírek szerint tiltott fegyvernek minősülő, úgynevezett „fürtös bombákat” is bevetettek.

Eddig már több száz ember halt meg mindkét oldalon és több tízezren menekültek el otthonaikból a szeptember végén kiújult konfliktus nyomán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×