eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Szlovák rendszámú autó halad át a magyarországi és a szlovákiai Újhelyt kettéválasztó Ronyva patak fölött átívelő hídon. Ismét megnyílt a személyautók előtt Sátoraljaújhely belterületén a határ, amelyet Magyarország és Szlovákia schengeni övezethez történt 2007-es csatlakozása óta csak gyalogosok, kerékpárosok használhattak szabadon, útlevél, személyi igazolvány nélkül.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Szlovákiában 12 százalékos a zuhanás, de örülnek neki

Ez a visszaesés három százalékkal kisebb a szakemberek által eredetileg feltételezettnél. A gazdaság kezd ismét szabadon lélegezni, és a rossz májusi eredmények ellenére júniustól már nagyobb fordulatra kapcsolt, hogy behozza a lemaradást.

Az elemzői várakozásoknál valamivel kevésbé esett vissza Szlovákia gazdasági összteljesítménye a második negyedévben, ennek ellenére ez az ország történetének legerőteljesebb gazdasági hanyatlása. A második negyedévi 12 százalékos visszaesés nagyjából megfelel az egész eurózóna átlagos teljesítményének. Az év első három hónapjához képest Szlovákia gazdasága 8 százalékkal esett vissza.

Júniustól fokozott aktivitás tapasztalható az ipar kulcsfontosságú ágazataiban, az autógyártásban és a kisebb üzemekben is. A GDP csökkenésének mérséklődéséhez a felgyorsult export is hozzájárult. „Az ipari termelés júniusban éves összehasonlításban elérte a tavalyi teljesítmény 91,5 százalékát” – magyarázta Jana Morháčová, a statisztikai hivatal szóvivője, hozzátéve, hogy az iparban jelentősen mérséklődött a forgalom csökkenése is, mindössze 3,2 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

A külkereskedelmi szaldó 1996 óta most volt a legmagasabb Szlovákiában, 710 millió euró. Az első félévben hozzávetőleg 8 százalékkal esett vissza az ország gazdasága. Az adatok azt mutatják, hogy a kiskereskedelemben éves összehasonlításban a forgalom csak mintegy másfél százalékkal, az ipar bevétele 9 százalékkal, az export pedig 1 százalékkal volt kisebb.

Szakértők szerint a gazdaság élénkülésére hamarabb kerül sor, mint eredetileg feltételezték. „A gazdaság nem került olyan válságos helyzetbe, mint azt a karantén alatt gondoltuk, a visszaesés valószínűleg egyszámjegyű lesz, ha a második félévben a gazdaságban és a vírus terjedésében semmi különös nem történik” – véli Branislav Rudel, a pénzügyminisztérium munkatársa.

Stanislav Panis közgazdász szintén optimista a gazdaság növekedését illetően. „Relatíve gyors, V alakú élénkülésre számítunk, bár ez kissé lassúbb lesz, de lesz, és a válság előtti szintre a világgazdaság 2022 végére kerül vissza” – állítja a szakember.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×