eur:
395.13
usd:
371.12
bux:
65254.29
2024. április 19. péntek Emma
Sebesült turistát visznek kórházba a lengyel Tátrában levő Zakopanéban 2019. augusztus 22-én, miután vihar tört ki az üdülőközpont térségében. A vihart kísérő villámcsapásokban négyen - két felnőtt és két gyerek - életüket veszítették, és csaknem százan megsérültek. Nyolcvankilenc könnyebb sérültet a zakopanei kórházba szállítottak, a súlyos sérülteket a térségbeli kórházakba vitték.
Nyitókép: MTI/PAP/Grzegorz Momot

Tovább emelkedett a tátrai vihar sérültjeinek száma

Öt halálos áldozata és száznál is több sebesültje van a Nyugati-Tátrában csütörtökön hirtelen lecsapott viharnak. A hegyvonulat lengyel oldalán négy embert csapott agyon a villám, köztük két gyermeket. A Tátra szlovák oldalán egy cseh turistát ért villámcsapás, ő szintén életét vesztette.

Öt halálos áldozata és száznál is több sebesültje van a Nyugati-Tátrában csütörtökön hirtelen lecsapott viharnak. A hegyvonulat lengyel oldalán négy embert csapott agyon a villám, köztük két gyermeket. A Tátra szlovák oldalán egy cseh turistát ért villámcsapás, ő szintén életét vesztette.

Csütörtökön reggel még napos idő volt a Tátrában, ezért a nem kedvező időjárás-előrejelzés ellenére is sokan indultak hegyi túrákra. Délután azonban olyan égiháború érkezett, amelynek halálos áldozatai és sebesültjei is voltak.

A szlovák hegyi mentők hivatalos weboldalán szereplő információk szerint elsőként egy cseh nő kért segítséget, aki egy másik túrázóval együtt a Banikov hegycsúcson tartózkodott. Mindkettejüket villámcsapás érte, a nőnek a lába sérült meg, a társát a lökéshullám a Banikov-medencébe taszította. A hegyi mentők a légi mentőktől kértek segítséget. Előbbieket helikopterrel szállították a baleset helyszínére. A nőt elsősegélyben részesítették, majd kórházba szállították, lezuhant társán azonban már nem tudtak segíteni. Az illető több száz métert zuhant, a helyszínen belehalt a sérüléseibe.

A Pahola-csúcs térségében villámcsapás ért egy szlovák túrázót is, aki rövid időre elveszítette az eszméletét és lebénult. Az illetőt a helyszínen elsősegélyben részesítették, majd helikopterrel őt is kórházba szállították. Két további személy is megsérült, az egyik súlyosan, a másik könnyebben. A mentőakcióban összesen 50 hegyi mentő és két mentőhelikopter vett részt.

A lengyel oldalon Zakopane fölött, a Giewont-csúcs volt a villámokat szóró égzengés gócpontja,

s ez sokkal intenzívebbnek bizonyult a szlovák oldalon történt pusztításnál. A rendkívül heves viharban négyen – egy tízéves lány, egy tizenhárom éves fiú és két felnőtt – veszítették életüket a villámcsapásoktól.

A csütörtöki mentőakciókban helikoptereket, tűzoltókat, rendőröket vetettek be, riadóztatták a mentőszolgálatokat más lengyelországi vajdaságokból is. A zakopanei járási hivatal rendkívüli infóvonalat létesített a károsultak és a hozzátartozóik számára.

Andrzej Duda lengyel elnök és Mateusz Morawiecki miniszterelnök részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, Zakopane polgármestere pedig háromnapos gyászt rendelt el a súlyos tragédia miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×