eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Brit Királyi Légierő (RAF) Eurofighter Typhoon kiképző repülőgépe (b) és a Magyar Légierő JAS-39 Gripen vadászrepülőgépe a Flying Sword brit-magyar közös harcászati kiképzés nyilvános napján a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison 2018. augusztus 2-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Tesztelik őket az oroszok - ezt állítja a brit légierő

Két hét alatt két ízben küldtek brit gépeket orosz repülők után – igaz, nem a szigetország partjainál, hanem Románia fekete-tengeri légterének közelében.

Két hét alatt kétszer kellett felszálnia a brit Typhoon vadászgépeknek a brit megfogalmazás szerint „a NATO-légtérhez közeledő orosz harci gépek miatt”. A pilóták egy romániai reptérről szálltak fel, ahová egy expedíciós brit egységet telepítettek, a megfogalmazás szerint azért, mert orosz gépek közeledtek a Krím-félsziget felől.

A Brit Királyi Légierő közleménye szerint az orosz gépek

„a korábbihoz hasonló tevékenységet végeztek a levegőben” ami Mihai Fifor román védelmi miniszter szerint az „egyre gyakrabbá váló provokációk” megnyilvánulása.

Egy románia légibázison négy brit harci gép áll készenlétben, amelyek a román légierő gépeivel együtt szállnak fel egy négyhónapos vezénylés keretében. A NATO indoklása szerint ezzel a szövetség keleti határait védik egy esetleges orosz agressziótól.

Brit pilóták elmondták, hogy követték az orosz gépeket, ahogy azok átrepültek az úgynevezett „Román Repülésinformációs Régión”, de nem közelítették meg őket úgy, hogy láthassák is a repülőket.

„Nyilvánvaló, hogy az oroszok minden lehetséges alkalommal tesztelnek bennünket. Mindez azt igazolja, hogy a GDP két százalékát költeni védelemre nevetségesen kevés arra, hogy eleget tegyünk stratégiai szükségleteinknek” – fogalmazott Julian Lewis, a brit parlament Védelmi Bizottságának elnöke Trump amerikai elnök és a többi NATO-tagállam vitájára utalva.

A hír aznap hangzott el, amikor Vlagyimir Putyin szócsatába keveredett a NATO-val. A finn elnököt fogadó orosz államfő azt mondta: komolyan aggasztja, hogy a szövetség megerősíti infrastruktúráját az orosz határ mentén és nem konzultál Moszkvával a katonai repülésekről.

A NATO-ban erre azzal válaszoltak, hogy az oroszoknak „nincs mitől tartaniuk, a NATO intézkedései védelmi jellegűek és nem fenyegetik Oroszországot”. Oana Lungescu szóvivő hozzátette: a lépések a Krím elcsatolása, Ukrajna destabilizálása és az orosz katonai erőnek a Barents-tengertől a Földközi-tengerig tartó megerősítése miatt történtek.

A NATO 4000, a Szövetség keleti határaira küldött katonája nem összemérhető az oroszok Ukrajnába, Grúziába és Moldvába küldött egységeivel, amelyek az ottani kormányok ellenkezése dacára vannak jelen – mondta a NATO szóvivő.

Közben Porosenko ukrán elnök azt mondta: Moszva nem tudja megakadályozni, hogy országát felvegyék a NATO-ba és hozzátette: hazája hadserege lesz a legerősebb Európában.

„Az ukránok pontosan értik, hogy a békéért harcolnak”

– tette hozzá.

Az orosz média azonban azon élcelődött, hogy Kijev központjában a főpróbán lerobbant egy az ország függetlenségi évfordulója dísszemléjére készülő tank. A 90-es években gyártott T-84 Jatagánba ukrán kétütemű motort építettek be, de az elromlott. A világhálón videók jelentek meg arról, ahogy a füstölgő harckocsit elvontatják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×