eur:
393.74
usd:
368.47
bux:
66090.6
2024. április 24. szerda György
Charlevoix, 2018. június 9.Angela Merkel német kancellár (b) és Donald Trump amerikai elnök világ hét iparilag legfejlettebb államát tömörítő csoport, a G7 kanadai csúcstalálkozóján Charlevoix-ban 2018. június 8-án, a kétnapos tanácskozás első napján. (MTI/EPA/Clemens Bilan)
Nyitókép: CLEMENS BILAN

A német kormány a háttérben szervezkedik Trump kiszámíthatatlan politikája ellen

Szövetségesek toborzásába kezdett a német kormány az amerikai elnök kiszámíthatatlan politikájának ellensúlyozására. Ezt a célt szolgálja Heiko Maas külügyminiszter távol-keleti körútja is. Japán máris partnernek ígérkezik.

Berlinben a kancellár eddig egyetlen szóval sem bírálta az amerikai elnök ingadozó politikáját, ehelyett ismételten az Atlanti-óceán két partja közti együttműködés fontosságát hangsúlyozta. A színfalak mögött azonban diplomáciai puhatolózás kezdődött annak felderítésére, hogy mely ország lenne hajlandó szükség esetén együttesen fellépni, ha valamelyik kormány intézkedései a nemzetközi jogba, vagy a korábban kötött világkereskedelmi szerződésekbe ütköznek, vagy ha

az Egyesült Államok vonakodik a világpolitikában vállalt eddig szerepének folytatásától, illetve Trump elnök tárgyalópartnerétől eltérően értelmezi a megállapodásokat.

Közös lépések Trump ellen

Heiko Maas német külügyminiszter ezt a formálódó együttműködést "multilateralista szövetségnek" nevezte, miután Tokióban eszmecserét folytatott Taro Kono külügyminiszterrel és Shinzo Abe kormányfővel. Mindketten partnernek mutatkoztak ebben a törekvésben, ugyanis mind Japánt, mind pedig az Európai Uniót, és ezen belül

Németországot komolyan aggasztja Kína expanziós törekvése, amely gazdasági téren már félreérthetetlenül megnyilvánul a bányakincsekben gazdag afrikai országok behálózásában.

Heiko Maas elmondta, hogy a "multilateralista szövetség" tagjai együttesen kidolgozott lépésekkel akarják ellensúlyozni Donald Trump elnök politikai irányvonalát is, amelyet a már megválasztásakor meghirdetett "Először Amerika" jelszóra alapít. Hangsúlyozta azonban azt is, hogy ezt a tervet az Európai Unió politikájához akarják igazítani. Erre utalt múlt heti nyilatkozata is, amelyben az Európai Bizottság elnökét, Jean-Claude Junckert múlt heti washingtoni tárgyalásai előtt arra biztatta, hogy határozottan lépjen fel a Fehér Házban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×