eur:
392.13
usd:
366.27
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Bevetik a nukleáris opciót Barcelona ellen?

Bevetik a "nukleáris opciót" Barcelona ellen?

Rendkívüli ülést hívott össze a spanyol kormányfő szerdára a katalán függetlenségről szóló barcelonai nyilatkozat miatt. A régió kormányzója azt mondta: a helyi lakosság jogot szerzett az elszakadásra, de egyelőre „felfüggeszti” a folyamatot, hogy tárgyaljanak a kérdésről. A hír hatására emelkedett a spanyol tőzsdeindex.

Szerda reggelre összehívták a spanyol központi kormány rendkívüli ülését a katalán helyzet miatt. Előzőleg Carles Puidgemont, a katalán autonómia vezetője végre elmondta sokak által várt beszédét a regionális autonómia parlamentjében.

Sok elszakadáspárti katalán lakos a majdani ország zászlaját lengetve a szabadban nézte a beszédet. Amikor vezetőjük közölte: jogot szereztek az önálló államiságra, éljenzésben törtek ki. Amikor azonban hozzátette: felfüggeszti a függetlenségi folyamatot, hogy Madriddal tárgyalva oldják meg a helyzetet, eluralkodott a csalódottság.

A korábbi gesztusok után a madridi kormány „elfogadhatatlannak” nevezte a függetlenségi nyilatkozatot, amelynek alapja az október eleji „illegitim” népszavazás volt. Mariano Rajoy miniszterelnök azt tervezte, hogy az országos parlament előtt is reagál az eseményekre.

Egy madridi kormányforrás reggel talányosan azt mondta az AFP hírügynökségnek, hogy „minden lehetőség terítéken van” – de nem tért ki arra, hogy mit is jelenthet. Előfordulhat, hogy Madrid reakciója az lesz, hogy felfüggeszti a katalán autonómiát és átveszi a régió irányítását. Kormánykörökben „illegálisnak” nevezik a katalán függetlenedési folyamatot és így szerintük nincs miről tárgyalni.

Az autonómia felfüggesztése azonban valószínűleg átbillentené a mérleg nyelvét és a függetlenségpártiak táborába terelné azoknak az egyelőre többségben lévő katalánoknak egy részét, akik egyelőre ellenzik a függetlenséget.

Madrid aktiválhatja a spanyol alkotmány 155. cikkelyét, amit „nukleáris opciónak” is neveznek. Ezzel menesztené a regionális kormányzatot és új választásokat írna ki.

További lehetőség, hogy még több autonómiát ajánlhat fel a már így is nagyfokú önállósággal bíró gazdag északi tartománynak – bár Katalónia saját kulturális, egészségügyi és igazságügyi politikát folytat, adózási, külpolitikai, bevándorlási és védelmi kérdésekben még Madrid dönt.

Kommentátorok felvetették, hogy az mentheti meg a széteséstől Spanyolországot, ha laza szövetségi állammá alakulna át és a köztársasági formát választaná. Ez megbékíthetné a monarchiát nem szívelő katalánokat.

A katalán szeparatisták ugyanakkor azt mondják, csak arról akarnak tárgyalni, hogy hogyan lépjen ki a régió a spanyol államból.

Mindeközben a piacok bizakodva reagáltak a függetlenség elhalasztására: a spanyol és az európai tőzsdeindexek is emelkedéssel nyitottak szerdán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×