eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Elviszik a német egységeket a török támaszpontokról? Fokozódik a Berlin-Ankara viszály

Elviszik a német egységeket a török támaszpontokról? Fokozódik a Berlin-Ankara viszály

A német politikusok mérsékletre intő nyilatkozatai ellenére egyre feszültebb a viszony Ankara és Berlin között. A berlini törvényhozás képviselőinek továbbra sem engedélyezik a NATO kelet-törökországi Incsirlikben lévő támaszpontján állomásozó német alakulat meglátogatását, és most kiderült, hogy Ankara megbízásából ügynökök adatokat gyűjtöttek német parlamenti tagokról is.

Berlinben a német-török parlamenti csoport vezetője, Michelle Müntefering kijelentette, hogy

Ankara Németországban is el akarja hallgattatni Erdogan elnök bírálóit.

Müntefering, aki tagja a német törvényhozás külügyi bizottságának is, azt követően nyilatkozott, hogy tudomására jutott: az ő neve is szerepel a török titkos-rendőrség listáján.

A listát a szervezet vezetője még februárban, a Münchenben tartott nemzetközi biztonságpolitikai értekezlet keretében adta át a német hírszerzőszolgálat elnökének. Azt kérte, hogy a listán szereplő mintegy 300 személyt, valamint számos intézményt helyezzenek megfigyelés alá és így szerzett tapasztalataikat továbbítsák Ankarába.

Ezt a német fél kerek perec elutasította, sőt, több német tartomány belügyminisztere már óvva intette a listán szereplő személyeket, hogy ne utazzanak Törökországba, mert letartóztatással kell számolniuk.

Időközben kiderült, hogy

német parlamenti tagok is szerepelnek a listán,

köztük Michelle Müntefering neve is, akiről az ankarai titkosrendőrség úgy véli, hogy kapcsolatban áll az Egyesült Államokban élő Fetullah Gülen hitszónokkal. Erdogan elnök Gülen mozgalmát teszi felelőssé a tavaly nyári államcsínykísérletért.

Azonban

katonai szinten, a NATO keretében is egyre nehezebb az együttműködés.

Tavaly október eleje óta Ankara nem teszi lehetővé a berlini törvényhozók számára a kelet-törökországi Incsirlikben lévő NATO-támaszponton állomásozó német légi-egységek meglátogatását.

Most az ellenzéki Baloldali Párt külpolitikai szóvivője sem kapott engedélyt a német katonák felkeresésére, ezért Jan van Aken felvilágosítást kért a kormánytól, hogy milyen ellenlépésre készül.

A válaszból kiderült, hogy

Berlinben fontolóra vették a jelenleg törökországi támaszpontokra vezényelt német egységek áthelyezését

jordániai, kuvaiti vagy dél-ciprusi katonai bázisokra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×