eur:
395.68
usd:
372.06
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Sokan választanák a diktatúrát a demokrácia helyett

Diktatúrát a mostani demokrácia helyett – ilyen alternatívát képzel el Szlovákia számára minden negyedik megkérdezett állampolgár. A lakosság harmada pedig elképzelhetőnek tartja, hogy Szlovákia kilépjen az Európai Unióból – derül ki abból a felmérésből, amelyben a demokrácia minőségéről kérdezték a szlovák lakosságot.

A politikusok nem a közérdek szolgálatában dolgoznak, gyenge a jogérvényesítés és nem büntetik az állami vagyon elherdálását – ez csupán néhány példa a többi közül, amely zavarja a szlovákiai állampolgárokat a mai demokráciában. Az erre vonatkozó felmérést a Focus Ügynökség és az INEKO, a Gazdasági és Szociális Reformok Intézete készítette. Az 1020 válaszadó több mint egyharmada úgy véli, hogy rossz a szlovák demokrácia minősége. „A válaszadók negyven százaléka úgy gondolja, Szlovákiában a demokrácia rossz vagy nyomorúságos helyzetben van, és csak 26 százalékuk véli úgy, hogy inkább jó” – magyarázta Peter Goliaš, az INEKO intézet igazgatója.

A legkevésbé elégedettek a Marián Kotleba-féle Mi Szlovákiánk Néppárt szavazói. Ezzel ellentétesen pozitívan látják a demokrácia fejlődését a kormánypárti Smer és a Szlovák Nemzeti Párt választói. A demokrácia helyzetével való elégedetlenség sok szavazót a szélsőségesség felé visz el, és a diktatúra bevezetésének gondolatára sarkallja.

„A megkérdezettek majdnem 24 százaléka egyetértene a parlamenti demokrácia megszüntetésével és a diktatúra bevezetésével. 28 százalékuk egyetértene az 1989 előtti szocializmushoz való visszatéréssel és 35 százalékuk értene egyet Szlovákiának az Európai Unióból való kilépésével” – mondta Peter Goliaš.

Az INEKO több mint nyolcvan közéleti személyiségnek, vállalkozónak is feltette a kérdést, hogyan erősítsék meg az embereknek a demokrácia iránti bizalmát. Goliaš elmondta, hogy elsőként említették a korrupciós és adócsalási ügyek alapos kivizsgálását, a közbeszerzési pályázatokat, az oktatás átalakítását, a független rendőrségi, ügyészségi és bírósági vizsgálatok megerősítését, valamint a politikusok vagyonbevallásának kérdését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×