eur:
392.16
usd:
366.56
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Magyar zászlóval szemezhet Obama

A német főváros központjában példátlan biztonsági intézkedéseket foganatosítottak az amerikai elnök búcsúlátogatása alkalmából. Barack Obama szerdán érkezett és péntek estig marad Berlinben. Együtt vacsorázott Angela Merkel kancellárral, akivel délután újabb eszmecserére ül össze,  pénteken pedig találkozik a brit, az olasz és a spanyol miniszterelnökkel, továbbá a francia államfővel. Barack Obama biztonságáról ötezer német rendőr, valamint a Fehér Ház biztonsági szolgálatának külön erre a célra Berlinben érkezett egysége gondoskodik.

Az amerikai elnök, amikor reggel felkelt, a legpatinásabb berlini szálloda, az Adlon ablakából kitekintve egyik oldalon a szemközt lévő magyar nagykövetség épületének tetején lobogó piros-fehér-zöld zászlót látta, másik oldalon pedig a Brandenburgi kaput, amely előtt 2008 nyarán – még csupán pártjának elnökjelöltjeként - éppen Angela Merkel kancellár döntése alapján nem mondhatott beszédet. Merkel akkor arra hivatkozva utasította el a kérést, hogy a német kormány semmilyen módon sem akar beavatkozni az amerikai elnökválasztásba.

Időközben sokat változott a világ, és Obama immár hatodik alkalommal jár a német fővárosban, ahol nemcsak mint politikai szövetségest, hanem mint jóbarátot látják vendégül. Szálláshelyén, a még Vilmos császár rendkívüli engedélyével épült Adlon Hotelben szerda este vacsorán látta vendégül a kancellárt és kíséretét. A bensőséges, ám tényszerű megbeszélésektől sem mentes vacsorán az amerikai konyha fogásait tálalták fel.

Obama délelőtt – ugyancsak az Adlonban – a német állami tévécsatornának adott interjút, délután tanácskozásra ült össze Angela Merkellel, majd közös sajtóértekezleten válaszol a meghívott újságírók kérdéseire.

Esti vacsoráját a kancellári hivatalban, ismét Merkel társaságában fogyasztja el, pénteken pedig kibővül a tárgyalók köre, ugyanis a megbeszélésekbe bekapcsolódik a külön e célból Berlinbe érkező brit, olasz és spanyol kormányfő és a francia köztársasági elnök is. Nem titok, hogy valamennyien szeretnének felkészülni a napokban megválasztott amerikai elnökkel folytatandó politikára, és evégett fontos személyes tájékoztatást remélnek Barack Obamától, aki péntek este Peruba utazik, hogy a Csendes-óceán melletti országok csúcsértekezletén vegyen részt.

Az elnök biztonságáért felelős szervek alighanem fellélegeznek, amikor Barack Obama óriásgépe a tegeli repülőtéren a magasba emelkedik, mert ekkor végre feloldhatják a német főváros 50 kilométeres körzetében elrendelt repülési tilalmat, és átadhatják a forgalomnak Berlin csaknem hermetikusan lezárt központját is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×