eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Putyin javítana az EU-val fenntartott kapcsolatán

A Kreml Szlovákia soros uniós elnöksége alatt szeretne javítani az Európai Unióval tartott kapcsolatán” – nyilatkozta csütörtök este Vlagyimir Putyin orosz elnök Robert Fico szlovák miniszterelnöknek Moszkvában. A találkozón szóba került az Északi Áramlat 2 gázvezeték jövője is. A projekt sorsa továbbra is homályos.

A szlovák miniszterelnök az orosz fővárosban tartott kétoldalú találkozó során arra is kihasználta az alkalmat, hogy támogatást szerezzen Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter ENSZ-főtitkárrá való megválasztásához. „Újra elmondtuk, amit már többször kijelentettünk. Szeretnénk, ha betartanák azt a szabályt, hogy az ENSZ új főtitkárát Közép- vagy Kelet-Európából válasszák, Szlovákia pedig kiváló jelöltet ajánl fel erre a posztra“ – mondta Robert Fico.

 A Szlovákia és Oroszország közötti tárgyalásokon a két ország közti kereskedelem csökkenéséről is szó esett, amelyet az Oroszországra kirótt uniós szankciók idéztek elő.

A kölcsönös gazdasági kapcsolatokat mindkét vezető egy sürgős szlovák-orosz kormányközi bizottság összehívásával keltené újra, amelyet már 2017 januárjában megtarthatnak.

„Együttműködünk önökkel, mint az unió soros elnökével. Szeretnénk javítani a kereskedelmi kapcsolatok helyzetén. Az Európai Unió és Oroszország közötti kereskedelmi forgalom a felére csökkent“ – nyilatkozta az orosz elnök.

Pozsony számára különösen fontos az is, hogy mi lesz a további sorsa a tervezett Nord Stream 2 gázvezetéknek, amely gazdaságilag nem lenne előnyös Szlovákia szempontjából, mivel elkerülné az országot. A gázvezetékkel kapcsolatos valós döntés Németország és Oroszország kezében van.

Robert Fico szerint országa évi 800 millió eurót veszítene, amennyiben megszűnne az orosz gáz Szlovákián áthaladó szállítása. „Ha az Észak Áramlat 2 nem készül el, akkor a Szlovákián keresztüli szállítási kapacitás változatlan marad. Ha mégis elkészül, akkor érdekel, hogy ezt a kapacitást a jövőben miképp használjuk ki” – vetette fel Fico. Kérdéses továbbá az is, hogy a gázvezeték megépülése anyagilag jövedelmező lenne-e a beruházók számára.

 Putyin és Fico megállapodást kötöttek, hogy a tudományos élet területén is fenntartják az együttműködést. Moszkva megígérte, hogy ösztöndíjakat nyújt a szlovák atomfizikusoknak, és folytatódni fog a hallgatók csereprogramja is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×