eur:
392.95
usd:
367.92
bux:
67150.97
2024. április 26. péntek Ervin

A forrongások nehezíthetik a labdarúgó Európa-bajnokság lebonyolítását

Tovább forrong a francia társadalom a munka törvénykönyvének módosítása miatt, a különböző szakszervezetek számos szektorban újabb munkabeszüntetésekkel tiltakoznak. Közben a francia államfő ismét megerősítette: szó sem lehet a vitatott tervezet visszavonásáról, sőt az alkotmány hírhedt 49-3-as cikkelyének újbóli bevetését sem tartotta kizártnak.

A szélsőbalhoz kötődő francia szakszervezetek tovább harcolnak a munka törvénykönyvének tervezett módosítása ellen, és vezetőik állítása szerint addig nem nyugszanak, amíg a kormány vissza nem vonja a szöveget. A harc jegyében egymást érik a sztrájkbejelentések: kedd estétől a vasutasok tartanak újabb, részleges munkabeszüntetést, majd a stafétát csütörtöktől a párizsi tömegközlekedési vállalat dolgozói veszik át.

A tiltakozások fő motorjának számító CGT szakszervezet ez utóbbi cégnél határozatlan ideig tartó sztrájkot szorgalmaz, az ugyancsak radikálisnak számító Sud nevű szakszervezet pedig azt akarja, hogy a dolgozók június 10-én, azaz a labdarúgó Európa-bajnokság első napján tartsanak munkabeszüntetést.

A sztrájkolók listájának ezzel még nincs vége: péntektől a légi közlekedésben három napos sztrájk kezdődik, a pilóták szakszervezeténél meghozott döntésből pedig elemzők arra következtetnek, hogy ebben az ágazatban is elhúzódó konfliktusra lehet számítani, ami szintén komolyan érintheti a foci-Eb lebonyolítását.

Bár az országban immár nincs üzemanyaghiány, elemzők szerint nem jó jel, hogy a kőolaj-finomítók nagy részében a dolgozók továbbra is sztrájkolnak, és az sem tartozik a szívet melengető hírek közé, hogy a Marseille-i kikötőkben hétfő óta ismét munkabeszüntetést tartanak a dokkmunkások, aminek következtében kedden nem kevesebb, mint negyvenegy olajszállító vesztegelt a tengeren kirakodásra várva.

A fentiekhez képest újdonságnak számít, hogy a tiltakozásokba immár a szemétszállítók is kezdenek bekapcsolódni: egy Párizs közeli hulladékégetőt hétfő reggel óta lezárva tartanak az ottani dolgozók, és a már említett CGT szakszervezet azt szeretné, ha más központokban is hasonló akciókra kerülne sor.

De nemcsak az ellenállás, hanem a törvénymódosítás körül zajló vita hangneme is tovább durvul: a gyáriparosok szövetségének elnöke ugyanis leterroristázta a CGT szakszervezet vezetőit, ez utóbbiak pedig azt mondták: gyalázatos ilyen szavakkal bélyegezni meg őket egy olyan országban, ahol alig néhány hónapja tényleges terroristák valódi öldökléseket hajtottak végre.

A feszültség egyébként egy fokkal tovább erősödött azt követően, hogy Francois Hollande egy vidéki látogatáson kedden kijelentette: a vitatott törvénymódosítás nagyon hasznos, több jogokat ad majd a munkavállalóknak, miközben megkönnyíti a vállalatok életét, ezért szó sem lehet annak visszavonásáról.

Az államfő mindehhez még hozzátette: a módosítás bevezetése érdekében ha kell, újra bevetik az alkotmány 49-3-as cikkelyét, amely lehetővé teszi, hogy egy törvényt akkor is elfogadjanak, ha azzal a kormánypárti képviselők egy része nem ért egyet.

A gond az, hogy e cikkelyt a Valls-kormány május elején már egyszer bevetette, ennek köszönhetően ment át a módosítás a parlament alsó házán, ám azzal vészesen radikalizálta a tiltakozókat. Azzal, hogy Hollande ismét meglobogtatta az ellenzékben még általa is „brutalitásnak” nevezett eljárás újbóli alkalmazását, tovább keményítheti az amúgy is meglehetősen megmerevedett frontokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Uniós szintű ellenintézkedéseket javasolnak a kínai „Övezet és Út” kezdeményezéssel (BRI), valamint Oroszország terjeszkedésével szemben. Az Európai Bizottság számára készült jelentés szerint Kína a BRI révén növeli gazdasági és geopolitikai befolyását, valamint azt szorgalmazzák, hogy az EU-nak aktívabb és stratégiai megközelítést kell alkalmaznia nemzetközi partnerségeit illetően, ha diverzifikálni akarja ellátási láncait és kezelni akarja az olyan kihívásokat, mint a klímaválság által kiváltott migráció. A szerencse az, hogy az EU még nem veszítette el teljesen a titkos gazdasági háborút, ráadásul több pénzt sem kell elköltenie, csak uniós szintű összefogásra van szükség.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×