eur:
392.13
usd:
366.27
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

A légicsapások az Iszlám Állam olajkitermelését fenyegetik

A koalíciós légicsapások fenyegetik az Iszlám Állam olajkitermelését - Szíria keleti részén olyan intenzívvé váltak a bombázások, ami miatt jelentősen visszaeshet a dzsihádista csoport bevétele.

Szíria keleti, Deir Ezzor tartományában olyan hevesen bombázták az amerikai és szövetséges gépek az Iszlám Állam által zsákmányolt olajlétesítményeket, hogy az már nagy mértékben fenyegeti a terrorszervezet fő bevételi forrását.

A harci gépek az illegális olajkereskedelemben használt infrastruktúrát és teherjárműveket támadták.

A Financial Times még korábban azt állította, hogy az Iszlám Állam napi másfél millió dollárt keres az olajon. Ezt az tette lehetővé, hogy bevonta a kereskedelembe a civil lakosságot.

Az olaj egy részét az úgynevezett "Kalifátusban" adják el, de más részét külföldre, például Törökországba csempészik. Paradox módon az Iszlám Állam ellen harcoló szíriai ellenzéki csoportok is vesznek a dzsihádista mozgalom olajából.

"Õrülten gyakran bombáznak, néha pár óra alatt 20-szor is támadnak. Ha ez így folytatódik, akkor leáll az olajkitermelmés" - mondta a Financial Times-nak egy, az al-Tanak olajmezőnél élő férfi, aki családjával együtt részt vesz a dzsihádisták által kitermelt kőolaj kereskedelmében.

Oroszország közölte, hogy harci gépei szerdán szintén elkezdték bombázni az Iszlám Állam olajinfrastruktúráját.

A tartományból származó és Törökországba menekült egyik helyi aktivista, Dzsad al-Husszein szerint ugyanakkor nem lehet arra számítani, hogy teljesen leállna a kitermelés, bár a kereskedelem visszaeshet.

"A terület lakóinak nagy szüksége van az olajra. Az Iszlám Állam még áramtermelésre is használja. A kereskedelem azonban jelentősen csökkenhet" - mondta.

Az arabul Daesként emlegetett dzsihádista szervezet ellen Franciaország is fokozta légicsapásait - főleg a párizsi terrortámadások miatti bosszúból. A franciák azonban eddig inkább Rakkára, a dzsihádisták "fővárosára" és nem az olajmezőkre koncentráltak.

A nemzetközi piacokon nyomott olajár ellenére az Iszlám Állam azért tudott nagy bevételt szerezni a nyersanyagból, és azért nem jelent súlyos csapást számára a csempészútvonalak lehetséges elvesztése, mert a helyi lakosság nagyban függ a kitermeléstől.

Amerikai illetékesek azt mondták, hogy az utóbbi napokban 116 olajszállító kamiont pusztítottak el. A koalíció korábban nem támadott polgári célpontokat, mert attól tartott, hogy maga ellen fordítja a lakosságot. Ezért nem akart súlyos károkat okozni az olajmezőkben sem, és inkább az Iszlám Állam finomítóit bombázta.

A dzsihádisták közben úgy védték magukat, hogy a kitermelésre koncentráltak és a kereskedelmet helyi lakosoknak és kereskedőknek adták át. Eddig hat kilométeres sor várakozott például az egyik olajkútnál. Az Iszlám Állam most taktikát változtatott és konkrét időpontra rendeli oda a tankereket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×