eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Nemet mondtak a bősiek a menekülttáborra

Szlovákiában a vasárnapi bősi népszavazáson a szavazók döntő többsége elutasította a menekülttábor létrehozását. A község polgármestere az eredményről levélben tájékoztatja a hatóságokat.

A népszavazáson a település megközelítőleg 4300 szavazásra jogosult polgárának 58 százaléka vett részt, így a referendum érvényes volt - jelentette be a szavazatok összeszámolását követően a népszavazási bizottság elnöke. A voksoláson a résztvevők 96 százaléka igennel, 4 százaléka pedig nemmel válaszolt a referendum egyetlen kérdésére, amely így hangzott: "Ellenzi Ön egy ideiglenes menekülttábor létesítését Bősön a Szlovák Műszaki Egyetem épületében?"

A bősi polgármester a menekülttábort ellenzők oldalára állt. "Azt mi is tudjuk, hogy ez a referendum nem lehet kötelező érvényű. Egyes szlovák lapokban azonban az is megjelent, hogy emberjogi kérdésekről nem tartható népszavazás, és a cikkek szerzői szerint ez is emberjogi kérdésnek minősül. Én azonban ezzel nem értek egyet" - nyilatkozta korábban a népszavazásról Fenes Iván, a község polgármestere, aki az eredményről levélben tájékoztatta a hatóságokat. "Megszólítom a belügyminisztériumot, illetve a Bevándorlási Hivatalt, valamint az épületegyüttes tulajdonosát, a Szlovák Műszaki Egyetemet, mellékelem a népszavazásról készült jegyzőkönyvet, és kérni fogom, hogy vegyék figyelembe az itteni emberek véleményét" - tájékoztatott Fenes.

A népszavazás a hatályos törvények szerint nem számít ügydöntőnek, vagyis annak eredménye semmire sem kötelezi a menekülttábor újranyitásáról döntést hozó belügyminisztériumot. Öllős László politológus szerint ennek ellenére mégis erős mandátumot jelent a referendum eredménye. "A világból özönlik az információ a menekültekkel együtt, és ezek nem a legkedvezőbb információk. Mindez felébresztette a gyanút az emberekben, hogy itt szándékos kitolás történik. Egy ilyen kényes témában rögtön a döntés pillanatában kellett volna korrekt tájékoztatást adni a bősi lakosoknak" - fejtette ki véleményét Öllős László.

A szlovák és az osztrák belügyi tárca megállapodásának értelmében az első 250 fős csoport augusztusban érkezik Bősre a Bécs melletti Traiskirchenből, majd további 250 menekültet helyeznek át szeptemberben. Az osztrák hatóságok két évre vették bérbe a bősi menekülttábort.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×