eur:
388.69
usd:
361.74
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Irán erőt demonstrál az olajszállítási útvonalon

A Perzsa-öbölben Irán egyre határozottabb lépésekkel akarja jelezni, hogy ellenáll az Egyesült Államok regionális szövetségeseinek. Az elmúlt napokban az irániak rálőttek egy szingapúri tankhajóra, korábban pedig lefoglaltak egy dán érdekeltségű hajót.

A sííta Irán és az Egyesült Államok szunnita arab szövetségesei közvetett háborút vívnak, hogy több közel-keleti válsággócban - így Libanonban Szíriában, Irakban és Jemenben - is megerősítsék befolyásukat.

Az nyugati hatalmakkal, valamint Kínával és Oroszországgal az atomprogramja korlátozásáról alkudozó Teherán most jelezte: fékezheti a forgalmat a világ legfontosabb olajszállítási útvonalán, ha úgy érzi, hogy megpróbálják sarokba szorítani.

Iráni hadihajók rálőttek egy szingapúri olajtankerre, amelyet azzal vádoltak, hogy kárt okozott egy olajfúró-toronyban és egy adósságvita miatt lefoglaltak egy dán érdekeltségű konténerhajót a Hormuzi-szorosban, a Perzsa- vagy más néven Arab-öböl bejáratánál.

Mindeközben az Egyesült Államok arról próbálta meggyőzni a térség szunnita arab országait, hogy az Iránnal előkészített nukleáris alku nem fenyegeti az érdekeiket.

Szaúd-Arábia és más, Öböl-beli monarchiák Irán hagyományos ellenfelei. Teherán például hevesen ellenzi a szaúdi vezetésű koalíció légicsapásait a jemeni huti lázadók ellen.

"Üzenet Szaúd-Arábiának: Iránt nem lehet figyelmen kívül hagyni. A reformerek és a konzervatívok egyetértenek abban, hogy meg akarják erősíteni Irán befolyását a térségben" - mondta az AP-nek egy teheráni illetékes.

A hivatalnok szavaiból az is kiderült: az irániakat az dühítette fel, hogy nem engedték kikötni Jemenben segélyszállító hajójukat. Teherán tagadja, hogy támogatná a Jemen nagy részét ellenőrző, sííta vallási irányzathoz tartozó huti lázadókat és elutasítja azt a vádat, hogy fegyverrel látná el őket.

A szaúdi koalíció, amelyet a nyugati országok is támogatnak, nemcsak légicsapásokkal akarja visszaszorítani a hutikat, de tengeri blokádot is létrehozott és átvizsgálja a Jemenbe tartó hajókat.

Az irániak, - akik azzal vádolják Szaúd-Arábiát, hogy az háborúba akarja rángatni őket -, ezek után emelték a tétet: rálőttek egy szingapúri hajóra, amely az Egyesült Arab Emírségek felségvizein keresett menedéket. A szingapúri hatóságok panaszt emeltek Teheránnál.

Korábban pedig Dániának kauciót kellett letennie, hogy Irán visszaadja az adósságvita miatt lefoglalt Maersk Tigris dán-érdekeltségű szállító hajót. Irán már 2008-ban és 2010-ben is a hajózás megzavarásával fenyegetett a Hormuzi-szorosban. Elemzők szerint ugyanakkor az Egyesült Államok számára fontosabb az iráni atomprogram korlátozása és a szunnita dzsihádisták visszaszorítása, mint az Öböl-beli hajózási útvonalak védelme.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×