eur:
388.95
usd:
361.88
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Szövetségeseket vesztett Cameron Kelet-Európában

Kemény ellenállásra számíthat az új brit kormány volt kelet-európai szövetségesei részéről az Uniós munkavállalók szabad mozgása kérdésében. David Cameron újraválasztott miniszterelnök jelezte: újratárgyalná a szabad munkavállalás elvét az EU-partnerekkel.

"Nem tetszik nekünk, hogy migránsoknak hívják a magyar dolgozókat - ők EU-s munkavállalók, akiknek joguk van munkát vállalniuk más európai országokban" - idézi Takács Szabolcs Európai ügyekért felelős magyar államtitkárt a Financial Times, amely arról ír, hogy Közép- és Kelet-Európa harcosan ellenáll majd a szabad mozgás és munkavállalás elvét korlátozni kívánó brit törekvéseknek.

Takács mellett Peter Javorcik szlovák és Rafal Trzasowski lengyel Európa-ügyi miniszter is azt mondta a brit gazdasági lapnak, hogy megvédik a más tagállamokban történő szabad munkavállalás elvét.

"Beszélhetünk arról, hogy mit kell megreformálni, de ebben nem engedünk" - mondta a lengyel miniszter.

A migráció - és főként a kelet-európai, EU-s dolgozók érkezése - volt a múlt heti brit választások egyik fő kérdése.

Bár a bevándorlás-ellenes brit párt, a UKIP mindössze egy mandátumot szerzett, az elveivel szimpatizálók ott ülnek az immár egyedül kormányzó konzervatívok soraiban.

A korábbi koalíciós partner liberálisok súlyos veresége után David Cameron egyedül kormányozhat, viszont fokozottabban kell támaszkodnia pártja Európa- és bevándorlás-ellenes szárnyára.

A konzervatív párton belül a 90-es években folyamatos belháború folyt az Európa-barát mérsékeltek és a radikálisok között, és most ez a harc kiújulhat.

Cameron már korábban is azzal próbálta egyben tartani a torykat, hogy népszavazást ígért hazája Európai Uniós tagságáról. A nyugat-európai partnerek, amelyek tartanak a britek kilépésétől - fogcsikorgatva - de valamiféle engedményeket tennének az EU-reformját és akár alapszerződések átírását követelő brit kormányfőnek.

Angela Merkel német kancellár "nagyszerűnek" nevezte a toryk győzelmét, Hollande francia elnök azonnal meghívta Cameront Párizsba. Jean-Claude Juncker, a Brüsszeli Bizottság elnöke pedig - akinek jelölését London megpróbálta blokkolni és akivel korántsem jó a személyes viszony - azt mondta: kész együttműködni, hogy fair alkut kössenek Nagy-Britannia számára az EU-ban.

José Manuel Barroso, a Brüsszeli Bizottság volt vezetője pedig szintén puhítani próbálta a briteket: "nem szabad megsérteni a szabad mozgás jogát, de Cameronnak "igaza van, amikor meg akarja fékezni a szociális rendszer kijátszására irányuló egyes próbálkozásokat" a migráns dolgozók részéről - mondta a BBC-nek nyilatkozva.

Barroso hozzátette: "Sok múlik azon, hogy milyen hangnemben tárgyal, mert pozitív hangnemmel jó párbeszédet folytathat az EU-vezetőkkel".

A brit keményvonalasok mindezt ködösítésnek tarthatják, miközben Kelet-Európában az engedékenység jeleként láthatják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×