eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Miért vállalják a migránsok az életveszélyes átkelést?

Az Európai Uniónak erkölcsi kötelessége, hogy fellépjen a Földközi-tengerről érkező bevándorlók biztonságáért és az északi tagállamoknak is segíteniük kell az emberek kimentésében - jelentette ki az Európai Unió külpolitikai vezetője. De miért vállalják a migránsok a halálos veszélyt?

Federica Mogherini, az EU külpolitikai főnöke szerint Európa kifogyott a kifogásokból: fel kell lépni a Földközi-tengeri menekültválság megfékezésére.

Mogherini, akit az olasz kormány delegált Brüsszelbe azt mondta: a észak-európai államoknak is be kell szállniuk a menekültek mentési költségeibe. A külpolitikai illetékes erről az európai külügyminiszterek rendkívüli luxemburgi tanácskozása előtt beszélt.

Olaszország havi 9,5 millió eurót költött a tavaly leállított Mare Nostrum tengeri mentőakcióra, melynek során 100 ezer, hajón érkező bevándorlót mentettek meg.

A máltai miniszterelnök pedig arra figyelmeztetett, hogy Líbia képében egy bukott állam jelent meg Európa határainál, ahol az embercsempészek az urak. Tudósítók szerint sokan a Líbiában is megjelent Iszlám Állam elől menekülnek - a dzsihádisták legutóbbi rémtette etióp keresztények kivégzése volt a tengerparton.

De miért vállalják a migránsok az átkelést, hiszen gyakran életveszélyes, és járműveknek is alig nevezhető csónakokba ültetik őket az embercsempészek? Egy afrikai fiatal azt mondta a BBC-nek, negyedszerre próbálkozik, de ez az esély számára, hogy munkához jusson. "Európa jobb, mint Afrika" - mondta.

A Guardian meglátogatta az afrikai menekültek líbiai táborát (video itt), ahol összezsúfolva és bezárva várják a lehetőséget. A 21 éves Mohamed Abdallah azt mondta a brit lapnak, hogy 2006-ban a darfúri háborúból menekült át Dél-Szudánba, miután faluját lerombolták, apját megölték és megerőszakolták a nővéreit.

A dél-szudáni háború kitörése után átkelt a Szaharán, de közben elvesztette a testévérét és az unokatestvérét. Azt mondta, hogy most egy újabb polgárháborút él át, amely a líbiai menekülttábor közelében zajlik. "A hazámban nincs biztonság, nincs egyenlőség, nincs szabadság. Ha dolgozol, elveszik a pénzed" - indokolta, hogy miért akar akár gumicsónakkal is nekivágni a tengernek.

Mások az eritreai diktatúra vagy a csádi és nigériai konfliktus elől menekülnek. Az eritreaiak, akik tavaly a második legnagyobb menekültcsoport tagjai voltak Európában azt mondják: ha csak egy rossz szót is mondanak a rezsimre, börtönbe vetik az embereket.


Sokan gazdasági menekültek vagy az ebola-járvány miatt hagyták ott országukat. A líbiai Zavijában található táborban többszáz ember számára napi egy tál rizs az élelem.

A táborlakók azt mondják: bármi jobb, mint Líbiában maradni vagy hazamenni és ezért hajlandók a kockázatos átkelésre. A Guardian olyan gazdasági menekülteket is talált, akik Líbiában akartak dolgozni, de elvették az útlevelüket és gyakorlatilag rabszolgaként kezelték őket - így ők is megpróbálnak Európába menekülni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×