eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Kenya biztonsági kerítéssel védené meg magát

A néhány héttel ezelőtti egyetemi vérengzést követően Kenya biztonsági kerítést épít a szomáliai határon, hogy megakadályozza az Al-Shabab csoport fegyvereseinek bejutását. A kormány bírálói szerint azonban a korrupció miatt hatástalan lehet a 700 km hosszú védelmi rendszer.

Kenya meg akarja védeni magát az Al-Kaidával szimpatizáló szomáli militánsoktól. A Garissa egyetem több, mint 140 diákjának sokkoló lemészárlása után a kenyai kormányhoz tartozó ifjúsági szervezet tagjai árkokat kezdtek ásni.

Ezek annak a határvédelmi rendszernek a részei lesznek, amely a tervek szerint 700 kilométer hosszúságban épül ki a kenyai-szomáliai határ mentén.

A létesítmény egy kerítésből, árkokból és a járőröknek kiépített útból áll majd - mondta Gordon Kihalangwa, a Kenyai Bevándorlási Hivatal igazgatója a Star című újságnak.

A kerítés Kenya szomálik által lakott régióját választaná el Szomáliától. Egyelőre nem tudni, hogy mennyibe kerül az építkezés vagy hogy mikorra készül el a létesítmény.

Világos azonban, hogy sokan vannak az országban, akik szerint nem sok haszna lesz. A Starban megjelent karikatúrán egy félig kész fal látható benne egy nagy lyukkal és mellette a "korrupció" felirattal.

Hogy még egyértelműbb legyen az utalás, egy szomáli Al-Shabab fegyveres is látható a képen, aki azt mondja: "falat építenek, hogy kívül tartsanak, de nagy lyukat hagytak, hogy bejuthassunk".

Az Al-Shabab közölte, hogy Kenyának "hosszan elhúzódó, félelmetes" háborúra kell felkészülnie, ha nem vonja ki csapatait Szomáliából.

A kenyaiak az afrikai uniós erők részeként 2011 óta harcolnak az iszlámisták ellen a szomszédos országban, amelyet nehéz működő államnak nevezni.

A kenyaiak a területükön élő szomáli menekülteket is fenyegetésnek tartják, és az egyetemi vérengzés után azt követelték az ENSZ-től, hogy zárja be Dadaabot, a világ legnagyobb menekülttáborát.

A világszervezet szerint egy ilyen lépés súlyos következményekkel járna és sértené a nemzetközi jogot.

Uhuru Kenyatta elnök szerint az egyetemi mészárlás kitervelői mélyen beépültek a kenyai társadalomba. A támadás egyik feltételezett szervezője, egy egykori kenyai tanár, a "Kuno" néven ismert Shabab parancsnok fejére 200 ezer eurós vérdíjat tűztek ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×