eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Magyarázatot követelnek a britek az orosz bombázók miatt

A brit külügyminisztérium bekérette az orosz nagykövetet, azt követően, hogy két orosz nagyhatótávolságú bombázó közelítette meg a brit partokat. Az ukrán válság és a Litvonyenko-meghallgatások miatt újabb mélypontot ért el a két ország viszonya.

Mihail Gorbacsov, a nyugati nyitást előkészítő peresztrojka atyja a napokban azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy újabb hidegháborúba rángatta bele Oroszországot és hogy akár "forró" konfliktus is kirobbanhat.

A Nyugat és Moszkva közötti feszültség újabb bizonyítékaként orosz nagyhatótávolságú, Tu-95-ös bombázók közelítették meg a brit partokat, bár nem sértették meg a légteret. A Brit Királyi Légierő Typhoon vadászgépei addig kísérték a bombázókat, amíg azok el nem hagyták "a brit érdekszférát" - fogalmazott a brit védelmi minisztérium.

Az eset nyomán Londonban magyarázatra bekérették az orosz nagykövetet - mivel azzal vádolják az oroszokat, hogy akadályozták a polgári repülést.

A két ország viszonya újabb mélypontot ért el az Alexander Litvinyenko volt FSZB-ügynök haláláról szóló brit vizsgálat miatt. A brit állampolgárságot kapott volt orosz ügynököt - aki élesen bírálta Putyin elnök rendszerét - 2006-ban, Londonban mérgezték meg radioaktív polóniummal.

A héten indult brit vizsgálat szerint többször is megkísérelték megölni és a néhai ügynök özvegyének ügyvédje a meghallgatáson azt mondta, hogy Litvinyenko meggyilkolását Putyin orosz elnök rendelte el. Nagy-Britannia határozottan támogatja a kelet-ukrajnai harcok miatt Oroszország ellen bevezetett szankciók szigorítását.

Egyes kommentátorok szerint Moszkva úgy akarta kifejezni a vizsgálat miatti nemtetszését, hogy stratégiai bombázókat küldött a brit légtér közelébe.

A britek elismerték, hogy nem szokatlan, hogy orosz gépek közelítik meg partjaikat. Az ilyen esetek különösen azóta váltak gyakoribbá, hogy Ukrajna miatt elmérgesedett a Nyugat és Moszkva viszonya.

"Ezúttal azonban jobban zavarták a forgalmat, mint máskor" - közölte egy illetékes. A britek nem foglaltak egyértelműen állást, de azt sugallták, hogy ki lehetett kapcsolva az orosz Tupoljevek transzpondere és ezért a polgári radarok nem láthatták őket.

Közben Brüsszelben az EU külügyminiszterei megállapodtak arról, hogy szeptemberig meghosszabbítják az Oroszország elleni szankciókat és hogy szigorítják is az intézkedéseket.

Ukrajnában közben a hadsereg vezérkari főnöke azt mondta: az ukrán fegyveres erők nem állnak harcban az Orosz Föderáció katonai alakulataival. Olyan információnk viszont van, hogy orosz katonák és állampolgárok harcolnak a "törvényellenes fegyveres alakulatok" soraiban - mondta Viktor Muzsenko tábornok.

Az ukránok közölték azt is, hogy a szeparatista erők behatoltak Vuhlehirszk városába és a felek közötti választóvonal teljes hosszán lőnek az ukrán erőkre. A lázadók kezén lévő Donyeckben legkevesebb öt polgári lakos halt meg az aknatűzben. Sokan pincékbe húzódtak a támadások elől. Az ukrán ellenőrzés alatt álló Debalceve városban pedig már egy hete nincs áram, víz és gázszolgáltatás.

Az ukrán kormány közben megpróbálja felszámolni a nemzeti radikálisokat is magukban foglaló önkéntes hadosztályokat és azokat a hadsereg alá rendelni. Az Ajdár nevű hadosztály harcosai ezért tüntetést szerveztek. Petro Porosenko elnök kabinetjéből pedig a newsru híroldal ukrán kiadása szerint megpróbálják eltávolítani azokat, akik a "terrorellenes hadművelet résztvevője" státuszt kaptak.

Porosenko világossá tette, hogy sokan ellátogattak az övezetbe, de valójában "háborús turisták", akik nem harcoltak a reguláris erők tagjaiként, csak "résztvevőkként" tüntették fel magukat. Csak az nevezheti magát a terrorellenes művelet résztvevőjének, aki fegyverrel a kezében védte szabadságunkat - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×