eur:
389.1
usd:
362.25
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Porosenko hadiállapotot hirdetett Kelet-Ukrajnában

Petro Porosenko véget vetett a Kelet-Ukrajnában 10 napja meghirdetett tűzszünetnek. Az ukrán elnök parancsba adta, hogy a fegyveres erők zúzzák szét a Moszkva-párti lázadókat, mert azok többször megsértették a fegyvernyugvást. Előzőleg felajánlotta, hogy ukrán határőrök orosz oldalról is ellenőrizhetnek határátkelőket.

"Felszabadítjuk országunkat" - mondta kedd hajnalban Petro Porosenko ukrán elnök, aki újraindíttatta Kelet-Ukrajnában az úgynevezett "terror-elhárító akciót" és hadiállapotot hirdetett.

Porosenko azt mondta "a tűzszünet és a tárgyalások nem vezettek eredményre, ezért újfajta háború kezdődik. A fegyveres erők nem kezdenek tömeges offenzívát, de a terroristák tömeges veszteségeket fognak szenvedni."

Az FT megjegyzi, hogy az ukrán elnökre hatalmas nyomás nehezedik, hogy számoljon le a lázadókkal, amelyek a tűzszünet ellenére összecsaptak az ukrán erőkkel - Porosenko szerint 100 alkalommal sértették meg a fegyvernyugvást és nyilvánosan elutasították béketervét.

Az éjszaka már újra harcok folytak a lázadók és az ukrán erők között és Porosenko azt mondta: "a békéhez vezető út nem lesz könnyű és egyenes".

Hétfő este Vlagyimir Putyin orosz elnök Merkel német kancellárral, Hollande francia elnökkel és Porosenkóval folytatott telefonbeszélgetéseiben felajánlotta, hogy az EBESZ nemzetközi megfigyelő missziója részeként az ukrán határőrség az orosz oldalról is ellenőrizhessen határátkelőket. Kijev és a nyugat ugyanis azzal vádolja Moszkvát, hogy engedi, hogy harcosok és fegyverek jussanak át ukrán területre.

Az oroszok azt remélték, hogy Porosenko meghosszabbítja a tűzszünetet, ők pedig elkerülhetik a nyugati szankciók szigorítását.

EU diplomaták ma mérlegelik, hogy Moszkva eleget tett-e követeléseiknek és hogy az Unió további szankciókat vezessen-e be. Ezek már nem orosz hivatalnokok és üzletemberek, hanem a gazdaság egyes ágazatai ellen irányulnának. Az Unió azt követelte, hogy az ukránok kapják vissza az ellenőrzést három határátkelő felett, amelyeket a kelet-ukrajnai lázadók kerítettek hatalmukba.

Ha további büntetőintézkedésekről döntenek, akkor azt az EU-külügyminiszterek vagy akár az állam- és kormányfők rendkívüli csúcstalálkozójának is szentesítenie kell.

Az ukrán hadműveletek felújítása előtt az ukrán, orosz, német és francia vezetők telefonbeszélgetései során a felek megállapodtak abban, hogy rövidesen újabb konzultációt tartanak Kijev, a szeparatisták vezetői, Oroszország és az EBESZ képviselői között.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×