eur:
389.49
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Fico kiállt Juncker mellett

Robert Fico szlovák miniszterelnököt meglepte a szlovákiai szavazók európai parlamenti választások iránti érdektelensége. Az Európai Unió országai közül északi szomszédunknál volt a legalacsonyabb a részvétel a hétvégi voksoláson. A választópolgárok mindössze 13 százaléka járult az urnákhoz.

Robert Fico már 23 éve van a politikai színtéren, eddig úgy gondolta, hogy érti a szlovák politikát. Eljött azonban a pillanat, mikor azt mondta, ennek vége. A kormányfő erre a következtetésre az európai parlamenti választások után jutott, amelyen rekord alacsony volt a részvétel, Szlovákia pedig harmadszor is az utolsó helyen végzett a részvételi arányokat tekintve.

Míg a politikusok egy része szerint az újságírók tehetnek arról, hogy olyan kevés ember vett részt az EP-választásokon, elemzők úgy vélik, épp a politikusok felelőssége az alacsony részvétel. Tokár Géza politológus szerint a kampány előtt elárasztották az országot az óriásplakátok, de konkrét programot vagy témákat nem mutattak be. "Összességében el lehet mondani, hogy az emberek politikából való kiábrándulásának ez a 13 százalékos részvétel azért eléggé látható jele" - tette hozzá a politológus.

A dél-szlovákiai választási részvétel az eddigiektől eltérően ezúttal nem maradt el az országostól. Ez segített a két magyar pártnak, az MKP-nak és a Hídnak is az 5 százalékos küszöb átlépésében. Mindkét párt egy-egy képviselőt juttatott Brüsszelbe. Az MKP azonban jobban mozgósította választóit, így 18 magyarlakta járásból 14-ben megelőzte a Hidat.

Robert Fico szerint Szlovákiában különösen intenzív kampány zajlott. Megjegyezte, hogy a találkozókon tömve voltak a sportcsarnokok, úgy tűnt, hogy az emberek fontosnak tartják a választásokat. "Alaposan meg kell vizsgálni, miért ilyen langyos a viszony a választók és az európai intézmények között" - fejtette ki Robert Fico a brüsszeli Európai Tanács nem formális találkozóját követően. A kormányfő szerint Szlovákia gyenge szereplését nem firtatták a találkozón, amin a tagállamok vezetői vettek részt.

A kedd esti csúcson az Európai Parlament összetételére a szlovák kormányfő is felhívta a figyelmet. "Annak ellenére, hogy az Európai Parlamentbe olyan képviselők is bekerültek, akik nem Európa-orientáltak, elmondhatjuk, hogy a képviselők 70 százaléka pozitívan viszonyul az Európai Unióhoz" - fogalmazott Fico. Másfelől viszont úgy véli, az Európai Tanács tisztában van azzal, ha lebecsülné a képviselők 30 százalékának véleményét, akiknek az Európai Unió működéséről alkotott véleménye szöges ellentétben áll a többségével, akkor 5 év múlva ez az arány jelentősen megnőhet.

Az már jóval a brüsszeli csúcsértekezlet előtt tudott volt, hogy az Európai Néppárt Jean-Claude Junckert jelölné a bizottság élére, noha az EPP-n belül felerősödtek azok a hangok, amelyek a volt luxemburgi miniszterelnök helyett mást támogatnának. Robert Ficonak viszont nincs kifogása Junckerrel szemben.

"Nehéz belelátni más kormányfők fejébe. Ami az EPP-n belül történik, az nem az én problémám. Nem áll érdekünkben olyan kisebbség részévé válni, amely akadályozná Juncker úr megválasztását az Európai Bizottság élére" - mondta a baloldali szlovák kormány elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×