eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Korlátozza-e Obama az amerikai kémügynökséget?

Mennyire szigorítja Barack Obama amerikai elnök az NSA kémügynökségre vonatkozó működési szabályokat? - ezt találgatták Amerikában Obama péntekre tervezett beszéde előtt. A Fehér Ház előzőleg tanulmányozta a külföldön is nagy botrányt kiváltott hírszerzési gyakorlatot, melynek során amerikaiak és külföldiek millióinak hívás- és elektronikus kommunikációs adatait rögzítették.

Szorosabbra húzza-e Barack Obama az NSA eddig igencsak laza láncát? Ez volt a kérdés az elnök beszéde előtt azok számára, akik szerint túl messzire ment el a kémkedésben az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal.

A bírálók között nemcsak jogvédők, de befolyásos szövetségesek is vannak, például Angela Merkel német kancellár, akinek mobiltelefonját éveken át megfigyelték.

Tudósítók azt várták, hogy Obama változtatásokat javasol majd a telefonhívási adatok tömeges gyűjtése terén és korlátozza a szövetségesek megfigyelését. Korábban azonban arra utalt, hogy a megfigyelést nem állítják le.

Az elnöki bejelentéshez időzítve az Oroszországában menedékjogot kapott Edward Snowden most újabb leleplezéssel állt elő. Az NSA volt rendszer-analitikusa olyan adatokat adott közre a Guardian című lapban, amelyek szerint az ügynökség naponta 200 millió SMS mobiltelefon-üzenetet rögzít világszerte. Azaz nemcsak terrorgyanús személyek, de semmivel sem gyanúsított polgárok SMS-eit.

Magát a szöveget nem tárolják, csak az úgynevezett metaadatokat, tehát, hogy ki, kinek, mikor és honnan küldött SMS-t. Már ezek az adatok is elegendőek ahhoz, hogy feltérképezzék valakinek a társadalmi kapcsolatait, pénzügyi tranzakcióit és utazási szokásait - például a bankoktól kapott SMS-üzenetek vagy a légijáratokról érkező megerősítések útján.

Az NSA rögzíti azt is, hogy ki mikor lépi át a határokat - mert ilyenkor a mobiltelefon átáll a külföldi hálózatra. A Guardian szerint a telefonok névjegykártyáiból még fényképeket és találkozók adatait is meg tudják szerezni.

A lap szerint hozzáférést kapott a hatalmas adatbázishoz a brit lehallgató-szolgálat, a GCHQ, ami máris nagy hullámokat vetett az Amerikával hagyományosan szövetséges szigetországban.

"Nagy kérdés, hogy feladjuk-e az adatainkat, hagyjuk, hogy megváltozzon az internet valamiféle biztonságért cserébe. Amerikai bírók és szenátorok mondják azt, hogy még nem bizonyított, hogy ettől nő a biztonságunk" - fejtegette a Guardian főszerkesztője a BBC reggeli műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×