eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Történelmi találkozóra készül Obama és az új iráni elnök?

Az amerikai kormány lefoglal és elad egy New York-i felhőkarcolót, amelyről azt állítja, hogy annak valódi tulajdonosa Irán. Washington szerint ez a történelem eddigi legnagyobb, terrorizmussal összefüggő vagyon-elkobzása. Még a bejelentés előtt felmerült azonban, hogy történelmi találkozót tarthat Obama amerikai és Rohani iráni elnök.

New York szívében, az ötödik sugárúton áll az a 36 emeletes épület, amelynek egy iráni alapítvány és egy magáncég a birtokosa. A valódi tulajdonos azonban nem más, mint az iráni állam - állítja az Egyesült Államok, amely pert indított az épület lefoglalására. Egy szövetségi bíró most Washington javára döntött, bár a tulajdonosok még fellebbezhetnek az ügyben.

A beadvány szerint a 650 Fifth Avenue címen található felhőkarcoló egyik tulajdonosa az Alavi alapítvány, a másik pedig az Assa Corporation nevű cég.

Az Alavi ironikus módon a néhai iráni sah által létrehozott alapítvány, a Pahlavi jogutódja. A sah uralmát megdöntő forradalmat követően az új iráni kormány többször átnevezte az intézményt.

Az Assa Corporation egy New Jersey-i bejegyzésű cég, az Assa Company Limited tulajdona, amelyet a 100 százalékosan állami tulajdonú iráni Melli Bank ellenőriz - áll a periratban.

A felhőkarcolót is a Melli bank által nyújtott hitelből építették az 1970-es években, igaz, akkor a bank még nem a mostani rezsim tulajdonában volt.

Az üggyel alig burkoltan további nyomást akarnak gyakorolni az iráni kormányra, hogy állapodjon meg atomprogramja vitás kérdéseiről a nyugatiakkal.

Az amerikai igazságügyminisztérium szigorú kereskedelmi szankciókat tart fenn Teheránnal szemben és egy sor iráni céget tett feketelistára. Az Assát és az Alavit azzal vádolja, hogy az ingatlanbéretből kapott pénzeket az iráni államkasszába továbbították, és ezzel megsértették a szankciókat. A szabályok értelmében ugyanis ez tilos.

Az amerikai kormány már 2008-ban perre vitte az ügyet. Az Alavi alapítvány akkori elnöke bűnösnek vallotta magát és elismerte, hogy akadályozta az igazságszolgáltatást és bizonyítékokat semmisített meg.

Miközben az amerikai bíróság Irán ellen döntött, Barack Obama elnök értésre adta, hogy abban reménykedik, enyhül a két ország közötti feszültség. "Úgy tűnik, Hasszan Rohani új iráni elnök nyílt párbeszédet akar Amerikával, és hajlandó vagyok megvizsgálni, hogy valóban ez-e a helyzet" - mondta Obama. Az elnök azt is elárulta, hogy korábban levelet váltott az elődjénél mérsékeltebbnek tartott Rohanival.

Egyes kommentátorok azt találgatják, hogy történelmi találkozót tart-e a két elnök New Yorkban, az ENSZ-közgyűlésén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×