eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Társadalmi kompenzációs díjat kell fizetni, ha házasságon kívül születik a gyerek

Súlyos pénzbüntetésre számíthatnak az egyik kínai tartományban azok az anyák, akiknek házasságon kívül születik gyerekük. Az intézkedés célja, hogy megerősítsék az úgynevezett "egy gyermek irányelvet".

Közel 20 ezer eurós büntetéssel fenyegetik a Kína keleti részén fekvő Hupej tartomány fővárosa, Vuhan hatóságai az olyan anyákat, akik házasságon kívül szülnek gyereket.

A bírálók szerint ezzel csak az abortuszok és az örökbe adott csecsemők száma növekedne, és még hagyományosan konzervatív újságok is kritizálták az ötletet.

Az általában az állami irányvonalat támogató Global Times című lap szerint például "csak az anyákat büntetnék és figyelmen kívül hagynák az apák felelősségét. Csak a szegényeket sújtanák, mert a gazdagok meg sem éreznék a hatását. A szabály aláássa a társadalmi igazságosságot" - írta a lap.

A rendelkezés szerint ha a házasságon kívül élő nő nem tud felmutatni "engedélyt a partnerétől" vagy ha "tudatosan megszüli egy olyan ember gyerekét, aki mással él házasságban", akkor "társadalmi kompenzációs díjat" kell fizetnie. Ilyen bírsággal sújtják azokat, akik megszegik a házaspároknak csak egy gyermeket engedélyező szabályokat.

Vuhan városban ez a büntetés akár 20 ezer eurónak megfelelő összeg is lehet, ami az éves átlagfizetés hatszorosa.

Az egyedülálló anyák szociális helyzetére irányította rá a figyelmet a múlt héten az a sokkoló eset, amikor egy csatornából mentettek ki egy újszülöttet.

A mentőket a gyerek anyja hívta ki, aki először szemtanúnak mondta magát. Gyilkossági kísérlettel vádolták meg, később azonban úgy találták, hogy baleset történt. A terhességét titkoló nő a vécében szülte meg a babát, aki beleesett a csészébe. A nő azt mondta, hogy az apa elhagyta, és hogy nem volt pénze abortuszra. Bár visszakaphatta a csecsemőt, szociális segélyre nem számíthat.

Tudósítók szerint a kínai társadalom még mindig megbélyegzi az egyedülálló anyákat. A vuhani hatóságok azonban azt mondták, hogy "szakvéleményt" kérnek ki a rendeletről, amelyet módosíthatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×