eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Cameron keménykedik Merkellel

Berlinben a kormány megállapodott az ellenzékkel a pénzügyi tranzakciós adó bevezetésében. Ezt a kancellár - a kisebbik koalíciós partner, a Szabaddemokrata Párt nyomására - eddig elvetette, most azonban a fiskális paktum ratifikációja érdekében beleegyezett a bankok közötti tranzakciókra vonatkozó adó életbeléptetésébe, még akkor is, ha ezt az Európai Unió nem egységesen valósítja meg.

A brit kormányfő már tegnap, Berlinben folytatott megbeszélésén a kancellár tudomására hozta, hogy a pénzügyi tranzakciós adó bevezetésében ne számítson Londonra. David Cameron azt sem titkolta, hogy kormánya a fiskális paktumról sem tart sokat, amelynek berlini ratifikációja érdekében a kancellár beleegyezett a német ellenzék által is jó ideje szorgalmazott tranzakciós adó életbeléptetésébe.

Angela Merkelnek ugyanis a szövetségi tanács támogatására is szüksége van ratifikációhoz, ez azonban csakis az ellenzék jóváhagyásával képzelhető el, tehát ebben az Európai Uniót is érintő kérdésben kompromisszum született Berlinben. Az Európai Bizottság által kidolgozott, 2014-ben bevezetendő tranzakciós adó a bankok közötti ügyletekre vet ki illetéket, azzal a céllal, hogy a pénzügyi szektor is kivegye részét a válságkezelés terheiből.

Abban Merkel is egyetértett Cameronnal , hogy a tervezett adó távolról sem elegendő a válság leküzdésére, de hangsúlyozta, hogy jeladás értékű lépés lehet újabb erőfeszítések kidolgozásához. A brit kormányfő hangsúlyozta, hogy London továbbra sem kíván csatlakozni az euróövezethez, de a valutaegységet alkotó országok pénzügyi stabilitásának helyreállítására szükségesnek tartja a bajba került bankok feltőkésítését és a kríziskezelő alapok megerősítését.

A Berlinben tartott brit-német csúcstalálkozóról tudósító újságírók utaltak arra, hogy Londonban már rég bevezették a tranzakciós adót, azonban az ebből befolyó összeget nem uniós célok megvalósítására fordítják, hanem az ország költségvetésébe utalják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nem tiltani, hanem tanítani kell az iskolában az AI-használatot

Nem tiltani, hanem tanítani kell az iskolában az AI-használatot

A mesterséges intelligencia korszakának hajnalán az egész oktatási rendszer célja és eszközrendszere megérett egy jelentősebb újragondolásra - mondta a Pénzcentrumnak adott interjújában Balogh Petya, a Cápák között angyalbefektetője. Mint mondta, manapság a sikeres karrierhez nem lexikális tudásra van szükség, hanem kreatív és hatékony problémamegoldásra, ezt viszont szerinte nem tanítják a magyar iskolákban. Az STRT Holding vezérigazgatójával arról is beszélgettünk, mennyire könnyű vagy nehéz 2024-ben fiatalnak, kezdő vállalkozónak lenni Magyarországon, és kiderült, az RTL Cápája mit gondol arról, hogy manapság egyre több az influencer-vállalkozó. Arról pedig már a május 9-i GEN Z Fest 2024-en fog beszélgetni, hogy szerinte bátorság vagy értelmetlen hősködés-e manapság fiatalon vállalkozni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×