eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Koldusból gazdaggá válhat Szomália

Vajon koldusból gazdaggá válik-e Szomália, amelyet a világ egyik bukott államának is szoktak nevezni? Nemzetközi olajcégek egymással versengve próbálják feltárni a kelet-afrikai terület olajkincsét, amelyet többmilliárd hordónyira becsülnek.

Káosz, kalózok, kudarc és iszlamisták - az elmúlt években leginkább ezeket a szavakat lehetett hallani Szomáliával kapcsolatban. A múlt héten Londonban nemzetközi konferenciát is tartottak arról, hogyan lehetne rendet teremteni a stabil államiságot évtizedek óta nem látott országban.

David Cameron kormányfő a terrorizmus és a kalózkodás visszaszorításáról, valamint az ország stabilizálásáról tárgyalt a több országból érkezett résztvevőkkel. Előtte azonban meglepetésre Szomáliában járt William Hague brit külügyminiszter.

Az Observer című brit lap szerint ki is derült, miért a komoly nemzetközi érdeklődés: Szomáliának is van olaja és elég sok.

A populáris kultúrában a Sólyom végveszélyben című film írta le legjobban Szomáliát: a káoszban uralkodni próbáló milíciák még az amerikai hadsereget is kivonulásra kényszerítették. Hirtelen azonban mindenki arról beszél, hogy az ország déli részére szorult iszlamista Al-Sabab milícia meggyengült, és hogy elbánnak vele.

Az ország északi területén, Puntland tartományban egy kanadai cég 20-30 napon belül megkezdi az olajkitermelést, szomáliai illetékesek pedig elmondták: remélik, hogy a BP brit olajcég is hamarosan megkezdheti a fúrásokat és segíthet az ottani olajkapacitások kiépítésében.

Az Africa Oil nevű kanadai cég szerint 4 milliárd hordónyi olaj hozható fel két észak-szomáliai lelőhelyről. Más felmérések szerint Puntlandban akár 10 milliárd hordónyi olaj is lehet a föld alatt. Ezzel Szomália már a világ 20 legnagyobb készletekkel rendelkező országa közé ugrana.

Kínai és amerikai vállalatok is jelezték, hogy részt vennének a kitermelésben, mert az országban úgymond 20 év után biztonságosan meg lehet indítani a fúrásokat. Emellett az országba katonákat küldő Kenya és Uganda is szeretne részesedni a javakból. Mivel a Szomáliaiak nem rendelkeznek megfelelő technológiával, a külföldi cégek jelentős részesedést kérhetnek azért, hogy segítenek a kitermelésben.

A Szomáliához közeli vizek alatt becslések szerint mégtöbb olaj lehet. Egyelőre csak hajmeresztő becsléseket lehet hallani arról, hogy mekkora mezőkről lehet szó és egyelőre az sem világos, kinek áll jogában kitermelni a feltételezett olajkincset.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×