eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Büntetik, ha a gyerekek nem a hivatalos nyelven beszélnek az iskolában

Büntetik, ha a gyerekek nem a hivatalos nyelven beszélnek egymáshoz az iskolában szünetben - ez nem valamely kisebbségével vitában álló országban, hanem Európa központjában történik. Egy brüsszeli iskola kikötötte ugyanis, hogy tanulói csak holland nyelven beszélhetnek egymással.

A szülők egy része fel van háborodva, az iskola a felvételi feltételekre hivatkozik. A Brüsszel külvárosában található Sint-Pieterscollege megbünteti azokat a tanulóit, akik a játszótéren nem hollandul, hanem franciául szólnak egymáshoz. A belga főváros döntő részben francia ajkú, és az iskolában is 40 százalék a francia anyanyelvű gyerekek aránya, bár az iskola egy flamand, azaz holland nyelvet beszélő kerület határán fekszik.

"Önök flamand iskolát választottak, nálunk még a játszótéren is kötelező a holland nyelv használata. Három figyelmeztetés után a gyereküknek nyelvórára kell járniuk" - figyelmeztette a szülőket levélben Veronique Vanhercke igazgató, aki megjegyezte, hogy az elzárás és a kötelező nyelvi oktatás nem büntetés, és szerinte Brüsszel más flamand kultúrájú iskolájában is hasonló szabályzat lehet érvényben.

Belgium többnyelvű ország, három hivatalos nyelvvel, de főleg a flamand és francia ajkú közösség politikailag is elhatárolódik a másiktól. A szövetségi államforma miatt olyan önkormányzatok működnek, ahol a szolgáltatásokat az egyik szövetségi nyelven lehet igénybe venni. Két évvel ezelőtt a volt szövetségi oktatási miniszter felháborodást okozott, amikor azt mondta: a flamand vidékek iskoláiban ne a francia, hanem az angol legyen a fő idegen nyelv.

2011-hez képest ugyanakkor 10 százalékkal megugrott a hollandot, mint második nyelvet tanulók aránya, azért is, mert a Közép- és Kelet-Európából érkezők számára fontos a holland nyelv ismerete. Rajtuk kívül a menekültek is tanulják a nyelvet, mert így számíthatnak arra, hogy a flamand területeken kaphatnak menedékjogot.

Részben a nyelvi megosztottság nyomán a legutóbbi választások után rekord ideig, 19 hónapig nem volt az országnak kormánya. Elio di Rupo új kormányfő is azért népszerűtlen az ország északi részén, mert rosszul beszél flamandul. Brüsszelben az utóbbi években túlsúlyba kerültek a francia ajkúak, ami feszültséget vált ki azokban a külvárosokban, ahol a flamand az első nyelv.

A gazdagabb Flandriában időről időre megerősödnek azok a hangok, amelyek szerint a régiónak önállóvá kell válnia és nem kell támogatnia a fejletlenebb, francia ajkú Vallóniát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×