eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Rossz állapotban vannak a németországi folyók

Kilenc évvel a Duna, majd az Elba súlyos áradása után a német környezetvédelmi szövetség sajnálattal állapította meg, hogy a kormány fogadkozásai ellenére nem sok történt a korszerű folyamszabályozás terén, de az ipar és a mezőgazdaság sem tartja be az ökológiai előírásokat. Pedig a németeknek már vannak jó tapasztalataik a folyók és belvizek tisztaságának helyreállításában.

A Rajnát a hatvanas években még ipari lefolyónak tekintették, és ezért gyakorlatilag kipusztult a folyó élővilága. Csaknem hasonló sorsra jutott a Boden-tó is. Szigorú intézkedésekkel azonban mára elérték, hogy mind a Rajna, mind pedig a Boden-tó vize szinte ivóvíz-tisztaságú.

Ennek ellenére a német környezetvédelmi szövetség megkongatta a vészharangot, és felszólította a berlini kormányt, hogy mielőbb gondoskodjon a folyóvizek tisztaságának helyreállításáról. A szövetség nemrég végzett felmérése ugyanis kimutatta, hogy a német folyók kétharmada aggasztóan rossz állapotban van.

Az ipar és a mezőgazdaság nem tartja be az ökológiai előírásokat, de a hajózás is erősen szennyezi a vizet, így rohamosan pusztul a folyók élővilága. Az ezredfordulót követő nagyszabású áradások után sem a Duna, sem pedig az Elba mentén nem léptek életbe az ígért intézkedések. A folyók mentén helyenként magas gátakat emeltek, holott éppen az árterületek nyújthatnak olyan védelmet, amely egyúttal szavatolja a folyók élővilágának fennmaradását is.

Példaként idézik a szakértők az Alpokban eredő és Dunába torkolló Isart, amelynek jó részét München térségében a legkorszerűbb módszerrel szabályozták, hogy olvadás idején senkit se veszélyeztessen, ha kilép a medréből.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×