eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Megfúrta a sajtó repülőgép-üzletet

Franciaországban egy újságcikk miatt kútba eshet 60 darab Rafale harci repülőgép eladása az Egyesült Arab Emírségeknek. Abu Dzabi trónörököse, Sejk Mohammed bin Zajed Al Nahjan azt követően szakította meg a tárgyalásokat, hogy a francia Le Figaro című napilap júniusban egy olyan írást közölt, amely kifejezetten kínos helyzetbe hozta a sejkséget az arab világon belül. Hogy mi köze mindehhez a Rafale-oknak? Az, hogy a Le Figaro többségi tulajdonosa ugyanaz a Dassault cég, amely a harci gépeket is gyártja.

A francia hadügyminiszter június 15-én még meglehetősen bizakodóan nyilatkozott az Egyesült Arab Emírségekkel zajló tárgyalások kapcsán, úgy vélve, hogy a hatvan darab, egyenként mintegy 45 millió euróba kerülő Rafale harci gép eladásáról szóló szerződést a felek hamarosan aláírják. Ami akkor azért keltett meglepetést, mert néhány nappal korábban az üzlet végleg kútba esni látszott, a sejkség vezetői ugyanis váratlan műszaki igényekkel álltak elő, nagyobb teljesítményű motorokat és radarokat követelve a franciáktól.

A dolgok nem egészen tíz nappal Hervé Morin bejelentését követően vettek váratlan fordulatot, június 26-án a Le Figaro ugyanis arról adott hírt, hogy az Emírségek vezetése izraeli technológiát használva igyekszik bebiztosítani magát egy esetleges iráni támadás ellen. A hírrel Franciaországban gyakorlatilag senki sem foglalkozott, az arab világban azonban óriási felháborodást váltott ki, annál is inkább, mivel hivatalosan Abu Dzabi és Izrael között nincs diplomáciai kapcsolat.

Egy magas rangú francia katonatiszt szerint az Emírségek trónörököse a hír megjelenése után azt mondta, hogy Serge Dassault a Le Figaro tulajdonosaként a cikkel "hátba döfte" őt, ezért a Rafale-okról többé nem hajlandó tárgyalni. Szándéka komolyságát az is jelezte, hogy szeptemberben műszaki információkat kért az amerikaiaktól az F18 Super Hornet típusú harci gépről. Legalábbis ezt állítja a katonai kérdésekre szakosodott amerikai Defense News című folyóirat.

A csak október elején nyilvánosságra került fejlemények jelentőségét a francia vezetők egyelőre igyekeznek kisebbíteni, mondván, az Emírségek részéről mindez csupán "apró hangulatváltozás", amely nem tart sokáig. A dörzsöltebbek pedig egyenesen úgy vélik, hogy Abu Dzabi ezzel a "zsarolással" akarja elkérni, hogy a franciák saját zsebből finanszírozzák az általuk kért, kifejezetten költséges műszaki módosításokat.

A Dassault-nak mindenesetre óvatosan kell manővereznie, hiszen a többfeladatú Rafale-okat nehezen tudják külföldön értékesíteni. Az első igazán nagy üzletet egyébként tavaly hozták össze Brazíliával, akkor Nicolas Sarkozy és Lula elnök harminc gép eladásáról írt alá szerződést, amivel egyébként a brazil hadsereg vezetésének egy része a mai napig nem ért egyet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×