eur:
392.43
usd:
354.59
bux:
72789.23
2024. szeptember 3. kedd Hilda

Moszkva megadja Pekingnek, amire vágyik

Oroszország Kína teljes földgázigényét ki tudja elégíteni azt követően, hogy a két országa elnöke energetikai megállapodásokat írt alá Pekingben. A két szomszéd emellett a szén-, a nukleáris és a megújuló energia szektorban folytatott együttműködésről is kötött egyezményt. Egy orosz illetékes közölte: a gázszállítás már 2015-ben megindulhat.

Oroszország kész kielégíteni az energiaigényes Kína teljes földgáz-szükségletét - erről beszélt Pekingben újságírók előtt Igor Szecsin orosz miniszterelnök-helyettes. A Vlagyimir Putyin szövetségesének tartott Szecsin közölte, hogy öt éven belül meg is indulhatnak a szállítások.

A kínai-orosz egyezmény értelmében a Gazprom 30 éven át, évi 30 milliárd köbméter földgázt exportál majd Kínába. Az elvi megállapodást még a kereskedelmi szerződéseknek kell követniük, amelyeket Szecsin szerint a jövő év közepére írhatnak alá.

Oroszország a világ legnagyobb energiatermelője, Kína pedig a legnagyobb energia felhasználó. Az egyre izmosodó kínai középosztály növekvő energiaigényei miatt Kína folyamatosan további forrásokat keres.

Bár az oroszok számára Európa a legnagyobb olaj- és földgázexport piac, a sokáig egymást gyanakvóan szemlélő Moszkva és Peking is egy ideje arra törekszik, hogy újabb energiaforrásokat és piacokat találjon. A megállapodást eddig az árak körüli vita fékezte: Kína túl magasnak találta az európaiak által fizetett gázárakat.

A Gazprom nem tért ki arra, hogyan juttatná Kínába a földgázt, de ismert, hogy az állami energiacég hosszú ideje dolgozik az Altáj-vezetéken, amely Szibéria nyugati felét kötné össze Kína keleti partvidékével, és egészen Sanghajig érne.

Oroszországot már megelőzte a volt közép-ázsiai szovjet tagállam, Türkmenisztán, amely az idén elkezdett szállítani Kínának saját gázvezetékén. A következő években Kína lesz a türkmének legnagyobb felvevő piaca. Arra az időre, amikor beindulnak az orosz szállítások, Türkmenisztánból már várhatóan évi 40 milliárd köbméternyi gáz érkezik majd Kínába.

Közben Dmitrij Medvegyev orosz és Hu Csin-tao kínai elnök az együttműködés új fejezetéről beszélt. A háromnapos látogatásra érkezett orosz elnök házigazdájával együtt megnyitott egy Szibériából Kínáig érő, 1000 kilométeres olajvezetéket. Ezen évi 15 millió tonna olaj érkezik majd a következő húsz évben Kínába.

Oroszország és Kína is az Egyesült Államok riválisának tartja magát, és állandó tagként vétójoggal bír az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Maruzsa Zoltán az új tanév új szabályairól: okoseszköz, orvosi igazolás, jogosítvány

A tanév kezdetén több változás jön az oktatási intézményekben, ezekről beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Maruzsa Zoltán, de a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára kifejtette a pedagógus-béremelés menetrendjét, és azt is, hogy miért nem lesz tanárhiány.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.03. kedd, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×