eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Megfékezné az elnököt az ellenzék

A szocialista forradalmat hirdető elnök megfékezését reméli a venezuelai ellenzék. Hugo Chávez ellenfelei megerősödtek a kongresszusi választások után, az államfő pártja pedig elvesztette kétharmados többségét. Chávez már régóta borsot tör Washington orra alá, otthon pedig azzal osztotta meg a társadalmat, hogy a nagy ágazatokra kiterjedő államosítási hullámot indított el.

A populizmusáról és hosszú tévébeszédeiről is ismert Hugo Chávez nemzetiszínű melegítőben és nem öltönyben voksolt, ezzel is kifejezve, hogy nem az elit tagja. Az utóbbi években háttérbe szorult középosztály azonban némi elégtételt érezhet, mert sikerült aláásnia Chávez pártjának kongresszusi többségét, és így már figyelembe kell venni véleményét a törvényalkotás során.

Az elnök eddig arra használta ki többségét, hogy gyakorlatilag maga nevezzen ki legfelsőbb bírákat, alapvető törvényeket írjon át, és rendeleti úton kormányozzon.

A venezuelai ellenzék azonban most választási eredménye tudatában arra készül, hogy alkudozásra kényszeríti az államfőt. Chávez ugyanakkor elutasította azt a feltételezést, hogy meggyengült volna. "Ha így vernek meg, akkor csak folytassák!" - nevetett sajtótájékoztatóján. "A forradalmi erők nagyon komoly győzelmet arattak" - tette hozzá.

Ha az ellenzék nem is tudja látványos irányváltásra kényszeríteni a magát a
szegények bajnokának tartó államfőt, a 2012-es elnökválasztáson már komoly ellenfél lehet. Chávez azonban azt mondta: ha ennyire erősek, ne várakozzanak, próbálják meg elmozdítani őt népszavazással, ha tudják.

A jobboldali ellenzék arra panaszkodott, hogy több parlamenti helyet szerezhetett volna, ha nem húzták volna újra a választókörzetek határait. Így azonban a vidéki területek, ahol az elnök népszerűbb, nagyobb képviseletet kaptak. Az ellenzék 2005-ben bojkottálta a parlamenti választásokat, Chavez szocialista pártja ezért élvezhetett az alapvető törvények módosításához szükséges, több mint kétharmados többséget.

A helyi szabályok szerint háromötödös többség szükséges ahhoz, hogy az elnöknek jogot adjanak a rendeleti úton való kormányzásra, és Chávez ezt meg is kapta. Amikor az ellenzék 2008-ban fontos önkormányzati és kormányzói posztokat hódított el, megfosztotta a hivatalokat hatáskörüktől és általa kinevezett bürokraták kezébe adta a hatalmat.

A 18 pártból álló ellenzéki koalíció most attól fél, hogy a parlament jogkörét is megnyirbálja. Azt mondták, szeretnék korlátozni hatalmát és elérni azt, hogy "minden venezuelai elnöke legyen". 2002-ben még puccsal, majd egy évvel később bénító sztrájkkal próbálták eltávolítani hivatalából, de sikertelenül.

Elemzők megjegyzik: Chávez így halálos ellenségként kezelte ellenzékét. A jelentős olajexportőr államban továbbra is ő a legnépszerűbb politikai vezető, annak ellenére, hogy tetszési indexe visszaesett a növekvő bűnözés, a Latin-Amerikában leglassabb gazdasági növekedés és legmagasabb infláció miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×