eur:
392.54
usd:
355.01
bux:
72789.23
2024. szeptember 3. kedd Hilda

Inkább a munkanélküliség, mint az idénymunka

A makacsul magas munkanélküliség ellenére az amerikaiak egyetlen ágazatban nem hajlandók szerencsét próbálni - a mezőgazdaságban, derítette ki kormányadatok elemzése után az AP hírügynökség. A farmokon sok külföldi dolgozik, de nem igaz, hogy elvennék a munkát az amerikaiak elől.

A gazdasági nehézségek ellenére a legtöbb amerikai nem vállal idénymunkát a farmokon - írja az AP. Az Egyesült Államok legnagyobb mezőgazdaságával rendelkező Kaliforniában 10 dollár 25 centes órabérért dolgoznak külföldiek az eperföldeken. Január és június között a kaliforniai, texasi, nevadai és arizonai farmerek több mint 1100 állást hirdettek meg, amelyekre amerikai állampolgárok és lakhatási engedéllyel rendelkező külföldiek jelentkezhettek.

A munkalehetőséget a helyi állásközvetítőkön keresztül is hirdették, de összesen csak 233 amerikai jelentkezett. "Meglep az eredmény, mert informáltuk a lehetőségről a munkavállalókat" - mondta egy kaliforniai munkaügyi illetékes az AP-nek.

Hozzátette azonban, sok állampolgár azért mondhat nemet az álláslehetőségre, mert fél attól, hogy lejár a munkanélküliségi biztosítása. Egy másik ok az, hogy a mezőgazdasági munkára néha hónapokat kell várni, a jelentkezők pedig azonnal munkába akarnak állni.

Az egyik farmer elmondta: évi 3000 dollárt költ arra, hogy először honfitársait juttassa álláshoz: újságokban és álláskereső oldalakon ad fel hirdetéseket. Ennek ellenére nem jelentkezett nála senki.

A farmerek így kénytelenek külföldieket alkalmazni. Egy szabályozás értelmében vendégmunkás vízumokat kérhetnek, és legálisan alkalmazhatnak idegen idénymunkásokat. A kérelmeket azonban még munka kezdete előtt hónapokkal kell beadniuk, és bizonyítaniuk kell, hogy amerikaiak nem jelentkeztek az állásokra.

Döntő többségük emiatt feketemunkát alkalmaz. Az AP szerint a 41 ezer kaliforniai farmer közül mindössze 34 folyamodott vendégmunkás vízumokért.
Az amerikai munkaügyi minisztérium elismeri, hogy az Amerikában alkalmazott mezőgazdasági munkások több mint fele illegális bevándorló. A keményebb bevándorlási szabályok hívei és az Farmerszövetség is azt mondja: amerikaiak akkor dolgoznának a mezőgazdaságban, ha az olcsó és papírok nélküli dolgozókhoz szokott gazdák emelnék a béreket és javítanák a munkakörülményeket.

Benjamin Reynosa, aki 22 éve él idénymunkából, azt mondta az AP-nek: gyakran ő az egyetlen, lakhatási engedéllyel rendelkező és legálisan dolgozó külföldi a csapatában. "Nagyon kevés itt a gringo. Ha valaki tud angolul, az inkább csomagolóként, vagy irodában dolgozik". Az AP riportere az egyik munkaügyi irodában pedig egy olyan mezőgazdasági álláshirdetést látott, amely spanyolul jól beszélő és traktorokhoz értő dolgozót keresett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Maruzsa Zoltán az új tanév új szabályairól: okoseszköz, orvosi igazolás, jogosítvány

A tanév kezdetén több változás jön az oktatási intézményekben, ezekről beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Maruzsa Zoltán, de a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára kifejtette a pedagógus-béremelés menetrendjét, és azt is, hogy miért nem lesz tanárhiány.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.03. kedd, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Bod Péter Ákos: Milyen ősz vár Magyarországra a forró nyár után?

Bod Péter Ákos: Milyen ősz vár Magyarországra a forró nyár után?

Az utóbbi időszakban a magyar gazdaságra jelentős hatást gyakoroltak a nemzetközi és hazai problémák. Bár az infláció némileg mérséklődött, a bizalom továbbra is alacsony, amit a gyenge ipari teljesítmény és a beruházások visszaesése súlyosbít. A gazdasági növekedésre vonatkozó korábbi optimista kormányzati előrejelzések nem váltak valóra, Magyarország pedig továbbra sem tudja megfelelően kezelni a gazdasági sokkokat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×