eur:
389.72
usd:
362.01
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Miért kell segélyezni Kínát?

Kína dollár milliárdokat költött a 2008-as olimpiára, embereket küldött a világűrbe, és dinamikusan nő a gazdasága. Ugyanakkor évente két és félmilliárd dollár külföldi segélyt kap. Egyre több országban teszik fel azonban a kérdést, miért?

"A jótékonyság otthon kezdődik" - tartja az angol közmondás, és a pénzügyi válság után a nyugati világ eddig többé-kevésbé adakozó államaiban is gyakran teszik fel a kérdést, miért kell külföldre adni, ha otthon is sok a nélkülöző?

Miközben Kína nagyságrendekkel gyorsabban növekszik, mint a fejlett ipari országok, továbbra is segélyre szoruló, fejlődő országnak mondja magát, főleg, ha a klímaváltozást elősegítő szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésről van szó.

Az utóbbi hónapokban Németország és Nagy-Britannia is elkezdte visszafogni a juttatásokat. Japán pedig - amely idáig szomszédja legnagyobb segélyezője volt, és amellyel az utóbbi hetekben csúnya határvitába keveredett - már két éve nem ad kedvezményes hiteleket Kínának.

Peking el akarta kápráztatni a világot a 2008-as olimpiával, de ennek eredménye lett az is, hogy nyugaton egyre kisebb az adakozókedv irányában. A költségvetési megszorításokat bejelentő brit kormány például jövő márciusra leállítja Kína segélyezését.

Peking 2007-2008-ban 2,6 milliárd dollárt kapott a donoroktól, derült ki az OECD adataiból. A 10-szer kisebb átlagjövedelmet produkáló Etiópia ennek az összegnek csak a kétharmadához jutott. Igaz, ha a lakosság arányában nézzük a segélyt, akkor Kína kevesebbet kap, mint mások.

Japán évi 1,2 milliárd dollárt ad, Németország, Franciaország és Nagy-Britannia ennek körülbelül a felét. Az Egyesült Államok mindössze 65 milliót juttatott 2008-ban a biztonságos atomenergiát, egészségügyi ellátást és katasztrófa-elhárítást célzó programokra, valamint az emberi jogok védelmére. Az amerikai segély az 1989-es, Tienanmen téri katonai megtorlás miatt ilyen alacsony.

Peking évi másfélmilliárd dollárhoz jut a Világbanktól. De miért, ha hatalmas léptekkel fejlődik gazdasága? - teszik fel egyre többen a kérdést. A Kínai Kereskedelmi Minisztérium válasza az, hogy vidéken még mindig 200 millió ember él szegénységben, és pénz kell a környezetvédelmi és energiahatékonysági programokra is.

A kritikusok megjegyzik, annak ellenére, hogy az országot a kommunista párt irányítja, hatalmasak a vagyoni különbségek. Az Egyesült Államok után Kínában él a legtöbb milliárdos, az átlagjövedelem azonban évi 3600 dollár.

Kutatók megjegyzik: a világ több mint egymilliárd, szegénysorban élő emberének háromnegyede a Kínához hasonló, közepesen gazdag országokban él. 20 éve még a világ szegényei szinte mind szegény országokban éltek. Az, hogy most sokan már gazdagabb országok polgárai, felveti a kérdést: ki segélyezze őket, a saját országuk, vagy a külföld?

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×