eur:
389.59
usd:
361.88
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nagy bajban a kelta tigris

Félelmek merültek fel, hogy második gazdasági visszaesésre számíthat Írország - azt követően, hogy az elmúlt negyedévben visszájára fordult a gazdasági növekedés. Az egykori, példának beállított "kelta tigris" néhány más eurozóna-tagállamhoz hasonlóan komoly költségvetési hiánnyal és magas államadóssággal küzd.

Az elemezők növekedést vártak, ehelyett több mint egy százalékkal visszaesett Írország GDP-je az elmúlt negyedévben. Az adatok közzététele nyomán azonnal megdrágult a szigetország számára a hitel. A német államkötvényekhez képest rekordmértékűre, több mint négy százalékosra emelkedett a tízéves lejáratú papírok hozama. Rekordot döntött az úgynevezett CDS-ek, az ország fizetésképtelensége esetére kötött biztosítások árfolyama is, és elérte a 467 bázispontot.

Írország a fejlett gazdaságok között az egyik legnagyobb gazdasági visszaesést szenvedte el 2008 és 2009 között - a gazdaság teljesítménye tíz százalékkal csökkent. Kipukkadt a hitelekből finanszírozott ingatlan-lufi, az ezzel párhuzamosan zajló bankválság, a vállalati csődök és elbocsátások miatt pedig visszaesett a fogyasztás.

Bár a kormány kemény költségvetési megszorító csomaggal próbálja rendbe tenni az államkasszát, nehezíti dolgát, hogy az utóbbi időben megnőtt a befektetők bizalmatlansága Írországgal szemben. A keddi államkötvény aukción Írország kénytelen volt 4,76 százalékos hozamot elfogadni négyéves papírjaira - körülbelül ennyi lenne számára a kamat, ha az Európai Pénzügy Stabilitási Alapból kérne rendkívüli kölcsönt - jegyezte meg a Financial Times. Azaz, az írek már kétszer annyit fizetnek a kölcsönért, mint a németek. Nem csoda, hogy Brian Cowen miniszterelnök az ital után nyúlt, és kissé nehezen forgott a nyelve nemrég egy emlékezetes rádióinterjú során - írta a Guardian.

Az ír társadalom már nehezen viselné a további fájdalmas kiadás-visszafogást és a fizetések csökkentését, miközben a pénzügyi konszolidáció eredményeit elviszik a növekvő kamatok. Kezd ördögi kör kialakulni: a további megszorítások segíthetnek a deficit megfékezésében, de visszafoghatják a növekedést, ami viszont növelheti a hiányt.

Elemzők szerint az ír kormánynak a befektetők értésére kell adnia, hogy az ír bankok nem fogják őket megvédeni minden veszteségtől. Az ír adatok nyomán megnőhetnek az aggodalmak más, meggyengült eurozóna tagállamokban, így például Portugáliában, az írországi adatok nyomán kénytelen többet fizetni hiteleiért. Elemzők szerint azonban összeurópai adósságválságra nem kell számítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×