eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Mennyire komoly csapás a gerilláknak a vezetőjük halála?

Komoly csapást mért a kolumbiai hadsereg a FARC gerillamozgalomra, amikor megölték a marxista csoport második számú vezetőjét. Megoszlanak a vélemények, hogy mindez végzetesen meggyengítette-e a hosszú múltra visszatekintő lázadókat, akiket több kormány is sikertelenül próbált meg legyőzni.

Mono Jojoyt, a FARC mozgalom katonai vezetőjét egy bombatámadásban ölték meg a kolumbiai katonák. Az akcióban 20 másik gerilla is meghalt, köztük az autópályákon tömeges emberrablásokat végrehajtó Henry Castellanos. Az augusztusban hivatalba lépett Juan Manuel Santos kolumbiai elnök történelmi napról beszélt és megjegyezte: "porba hullott a terror egyik jelképe".

Jorge Briceno, akinek a Mono Jojoy mozgalmi neve volt, ikonikus alakja volt a lázadó hadseregnek. Sokak szerint ő szervezte a katonai objektumok elleni lerohanó támadásokat, a politikusok elrablását és a kábítószerüzlethez is köze volt. Sok egykori túsz vérszomjasnak és gonosznak írta le.

A leghíresebb egykori fogoly, Ingrid Bétancourt volt elnökjelölt most adott ki könyvet a dzsungelben eltöltött éveiről. José Eladio Pérez volt kongresszusi képviselő, aki Bétancourt-ral együtt raboskodott, azt mondta: az ő utasításait követve vetették le a foglyok cipőit, csökkentették az ételadagjukat és tisztálkodási lehetőségeiket.

Egyes elemzők szerint JoJoy halála szétzilálja a legnagyobb FARC fegyveres csoportot, az úgynevezett Keleti Blokkot. Mivel ez az egység kezeli jelentős részben a mozgalom pénzügyeit, ezért gazdaságilag is megroggyan a FARC - mondják.

Néhány nappal korábban a katonák megölték a gerillák egy másik parancsnokát is. A lázadók támadásai elszaporodtak a Washington által támogatott Santos elnök beiktatása óta, most azonban az akcióra utalva ő mondta azt, hogy így üdvözli a FARC-ot.

Vannak olyan elemzők is, akik szerint a fegyveresek azzal akarják majd azt a benyomást kelteni, hogy továbbra is erősek, hogy még inkább fokozzák rajtaütéseiket, a puha célpontnak számító rendőrök és páncél nélküli járműveket pedig út menti pokolgépekkel támadják majd.

A csoport felszámolását nehezíti, hogy a gerillák vissza tudnak húzódni a dzsungelbe. Jojoy mesteri stratéga volt, és a lázadó vezérek elleni akciók a tárgyalóasztalhoz kényszeríthetik a lázadókat. A kisebb, hozzájuk kapcsolódó csoportok azonban leszakadhatnak, és a hagyományos bűnözés felé fordulhatnak, ami tovább bonyolíthatja a biztonsági helyzetet a latin-amerikai országban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×