eur:
389.53
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Kényszer-áramszünetek a károsanyag-kibocsátás ellen

A dinamikusan növekvő gazdaság miatt Kína nem tud eleget tenni saját energiahatékonysági célkitűzésének - ennek eredményeként az elmúlt hetekben majdnem egész napos áramszünetek sújtották a lakosságot az egyik tartományban, és több engergiafaló gyár is leállt.

A kínai gazdaság több mint tíz százalékkal nőtt az elmúlt negyedévben, a növekedés viszont - amit ráadásul a gazdaságélénkítő program is megtámogatott - azt eredményezte, hogy idén Kína távolabb került energiahatékonysági célkitűzéseinek megvalósításától. Az eredmény: rendszeresen ismétlődő áramszünetek a nyár folyamán a legiparosodottabb tartományokban.

Az év végén lejáró ötéves terv szerint 2006-hoz képest húsz százalékkal kell csökkenteni az úgynevezett gazdasági egységekre jutó energiafelhasználást Kínában. A helyi hatóságok úgy próbálták megvalósítani a célt, hogy több helyen áramszüneteket vezettek be.

Hepej tartomány egyik járásában gyakran napi 22 órás áramkimaradás volt, még kórházak is szolgáltatás nélkül maradtak. A helyi lakosoknak azt tanácsolták, vegyenek gyertyákat, és a hatóságokat úgy tűnik nem zavarta, hogy rendszeresen megromlott az étel a hűtőszekrényekben. A hónap elején végül a pekingi hatóságok utasítására visszaálltak a normális áramellátásra és bocsánatot kértek a lakosoktól. A takarékossági célkitűzés megvalósításához azonban nem jutott közelebb az ország.

A Világbank becslései szerint Kína kétszer annyi energiát használ fel egy, a gazdasági termelést kifejező egység előállításához, mint az Egyesült Államok, Japán, vagy más gazdaságok. A tavalyi év végére a hatalmas ország közel került célja megvalósításához - a húsz százalékos célhoz képest 14,5 százalékos takarékosságot sikerült megvalósítani egy sor kiöregedett acélmű és más gyár bezárásával.

Idén, a gazdasági válság nyomán életre hívott élénkítő program megindításával, az acél- és cementigényes építési projektek felfuttatásával azonban ismét romlott az energiahatékonyság. Peking további, több mint kétezer gyárat záratott be és revizorokat küldött a tartományokba, hogy felmérjék az energiahatékonyságot.

Környezetvédelmi nyomásgyakorló csoportok, mint például a kínai Greenpeace, üdvözlik a magas szén-dioxid-kibocsátást produkáló és energiaigényes üzemek bezárását, de figyelmeztetnek, hogy a lakosságot sújtó durva intézkedések helyett másképp kell az embereket takarékosságra ösztönözni. Sürgetik az energiatarifák módosítását és a hosszú távú tervezést.

Egyes helyeken az áramszünetek nyomán nem esett vissza energiafelhasználás, és így a szén-dioxid-kibocsátás. A Pekingtől délnyugatra fekvő, és huzalokat előállító Anpingban például a cégek saját generátorokat vettek.

Kína, a világ legnagyobb üvegházi gáz kibocsátója - számára az energiahatékonyság több szempontból is fontos: szeretné javítani a környezet minőségét, csökkenteni függését a külföldről hozott energiahordozóktól, és céljai betartásával erősítené pozícióit a klímaváltozásról szóló nemzetközi tárgyalásokon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×